Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Räkna ut hjärtfrekvensen på ett EKG

Det är bra att kunna räkna ut patientens hjärtfrekvens från ett EKG, om det inte skulle stå på EKG:t. Pappret som EKG-kurvan skrivs ut på är ett så kallat millimeter-papper. Detta är ett måste för att man ska kunna räkna ut hjärtfrekvensen, och för att kunna kontrollera om rytmen är jämn. Pappret består av en massa rutor. På EKG´ts X-axel har vi tiden. Alla rutorna på EKG-pappret motsvarar en viss tid. För att förklara det här har jag tagit ett vanligt rutpapper till hjälp. Vi tittar på det först, sedan kommer vi att titta på en riktig EKG-remsa.

Den allra minsta rutan syns inte med blotta ögat. Om vi skulle lägga en linjal på pappret skulle vi se att det bara är 1 mm mellan linjerna till rutan.

EKGhastigheten189

Fem 1 millimetersrutor bildar tillsammans en större ruta. Den större rutan är 5 mm lång, den kan vi se.

EKGhastigheten189

Fem stycken 5 millimetersrutor bildar tillsammans en ännu större ruta blir 25 mm lång.

EKGhastigheten189

Rutorna motsvarar alltid dessa längder, alltid samma längder. De ändras aldrig. Vad som skiljer sig åt ibland är med vilken hastighet pappret matas ut ur EKG-apparaten. Vi tittar på en EKG-kurva och räknar ut hjärtfrekvensen utifrån två olika pappershastigheter.

ekg1423-e1432027460317

Om pappershastigheten på den här kurvan är 50 mm/s, då måste hjärtfrekvensen vara 300 slag/minut. Om pappershastigheten i stället är 12,5 mm/s, då måste hjärtfrekvensen vara 72 slag/minut. Hur kom jag fram till det? Jo…

Om pappershastigheten är 50 mm/s, då passerar vi alltså 10 rutor på en sekund. Du kan räkna från vänster där EKG-kurvan börjar. Den första rutan är 5 mm. Det är bara att räkna med femmans tabell; efter nästa ruta har vi passerat 10 mm och så vidare. Till slut har vi passerat 10 rutor, vilket är 50 mm. Det är en sekund. Om vi räknar antalet hjärtslag som finns på kurvan inom dessa tio rutor, då ser vi att det är fem hjärtslag. Det går fem hjärtslag på en sekund och det går 60 sekunder på en minut. Alltså multiplicerar vi 5 x 60 och får 300 hjärtslag/minut.

Om pappershastigheten istället är 12,5 mm/s, då passerar vi allts 2,5 ruta per sekund. En ruta är 5 mm, två turot är 10 mm, alltså måste 2,5 ruta vara 12,5 mm som vi alltså passerar på en sekund med denna pappershastighet. Vi räknar på tiden tio sekunder, det är lättare när de är så få hjärtslag. På tio sekunder hinner vi passera 25 rutor. I dessa 25 rutor finns det 12 hjärtslag (räkna). Nu multiplicerar vi 12 hjärtslag på tio sekunder med 6 (eftersom det går sex stycken tiosekunders-intervall på en minut), då får vi veta hur många hjärtslag det går på en minut. 12 x 6 = 72 slag/minut.

Nu är det viktigt att veta att vi bara kommer fram till den ungefärliga hjärtfrekvensen på det här viset. En läkare hade förmodligen använt sig av en EKG-linjal.

Källa:

Ekman, I. EKG – bakgrund och tolkning. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-04-27.

Thaler, M S. The Only EKG book you´ll ever need. 8:de upplagan. Kina: Woltes Kluwer. 2015.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 25 juni, 2015 av i Klinisk fysiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: