Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Blodgruppsserologi – den lilla röda boken om det stora ämnet

blodgruppsserologiBlodgruppsserologi, skriven av Geoff Daniels och Imelda Bromilow, är en bra bok. I alla fall om du ska ha den just när du ska läsa ämnet transfusionsmedicin. Transfusionsmedicin räddar liv med hjälp av blod och serologiska metoder. Boken förklarar bland annat det där med skillnaden mellan metoderna  IAT och DAT på ett bra sätt. Det finns också en del fina bilder i boken. Samtidigt finns det också en hel del fakta kring olika blodgrupper så som Kell, Duffy, Kid och så vidare. Rh-systemet. Du hittar en beskrivning kring olika metoder du använder i samband med blodgruppering. Den kliniska betydelsen av blodgruppernas antikroppar, kvalitetssäkring, utredning och problemlösning är också bra ämnen som boken tar upp. I slutet finner du dessutom en del för frågor och svar vilket ju kan vara bra för oss studenter.

Blodgruppsserologi är en ”kanske-bok”

Boken är översatt till svenska och därför väldigt lättläst och lättförståelig. Men den är tyvärr relativt tunn, både till antalet sidor och till sitt innehåll. Du hittar de grundläggande kunskaperna i boken, men om du i framtiden skulle vilja fördjupa dig (kanske läsa vidare) måste du hitta något mer att läsa. Jag tror inte att du har någon jättestor nytta av boken när du väl har läst den och lärt sig det som står i den. Det är alltså en kanske-bok… Den är lite för liten för det stora ämne som blodgruppsserologi ändå är.

Om du har gott om pengar köper du den, annars kanske du klarar dig utan. det bästa tipset jag kan ge dig är att låna den här boken på biblioteket eller från en vän. Lär dig det som står i den, för det är bra och viktiga saker. Sedan letar du reda på något annat att läsa, där du får större chanser till fördjupning. Det finns en hel del litteratur att läsa på nätet, gratis, tillsammans med vetenskapliga artiklar.

Vidareutbilda dig inom transfusionsmedicin

Det finns en fördjupningskurs på 7,5 högskolepoäng. Kursen heter Transfusionsmedicin – blodgruppsserologi och hemoterapi. Den riktar sig till biomedicinska analytiker som arbetar på blodcentral.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 12 juni, 2015 av i Transfusionsmedicin och märktes , .
%d bloggare gillar detta: