Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hjärtsvikt

Hjärtsvikt innebär att hjärtat inte klarar av att pumpa runt den mängd blod som personen behöver. Detta kan ha många olika anledningar, alla de sjukdomar som kan drabba ett hjärta kan i sin tur leda till hjärtsvikt. Det kan vara problem med att pumpa in eller ut blodet, problem med hjärtklaffar och så vidare. Hjärtsvikten kan delas in i fyra typer: akut, kronisk, systolisk och diastolisk. Till symptomen hör andnöd, trötthet, kanske att man hostar på natten och har svullna fotleder.

hjärtsvikt175

Akut hjärtsvikt orsakas av en skada på hjärtat. Det kan bland annat bero på svaghet i hjärtats muskel, blodproppar som kommer ifrån andra delar av kroppen (emboli), hjärtinfarkt, högt blodtryck, fel på någon hjärtklaff, hormoner, läkemedel, eller blödning under spindelvävshinnan.

Kronisk hjärtsvikt är också orsakad av skada på hjärtat, men denna typ drabbar främst personer som är lite äldre.

Systolisk hjärtsvikt innebär att hjärtsvikten är knuten till hjärtats arbetsfas. Det är när den vänstra kammaren drar ihop sig som problemet uppstår. Kammaren klarar inte av att dra ihop sig som den ska, vilket kan bero på infarkt eller höjt blodtryck exempelvis.

Diastolisk hjärtsvikt. Som du vet fylls hjärtats högra kammare i samband med diastole, hjärtmuskeln slappnar av och tar emot blodet. Men om det är något fel på kammarens vägg som gör att den inte slappnar av ordentligt, då blir det svårt för blodet att fylla hjärtat.

Diagnosen 

Diagnosen hjärtsvikt ställer man bland annat genom att analysera mängden markörer i blodet, och markörerna för hjärtsvikt är ju ANP och BNP. Man kan också göra ett EKG och en ekokardiografi (alltså ett ultraljud av hjärtat).

Ultraljud hjärta.

Ultraljud hjärta.

Behandling

Man kan behandla hjärtsvikt på lite olika sätt, beroende på vad orsaken är. Det är kanske egentligen inte själva hjärtsvikten som behandlas, utan snarare den bakomliggande orsaken.

Källa:

Persson, H. & Eriksson, B. Hjärtsvikt. Läkemedelsboken. 2015. (Hämtat 2015-06-03).

Persson, K. Kardiovaskulär patofysiologi/farmakologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-02-11.

Linde, C. Hjärtsvikt – vad är det? Hjärt- och lungfonden. 2015-04-07. (Hämtad 2015-04-25).

Nilsson-Ehle P, Berggren Söderlund M, Theodorsson E (red.). Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin. 9:e upplagan. Studentlitteratur: Lund. 2012.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 juni, 2015 av i Cirkulation och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: