Hjärtinfarkt

stroke176En hjärtinfarkt kan bero på högt blodtryck eller att det av någon anledning blivit trångt i blodkärlen. Det kan bero på ett så kallat plack (att det har ansamlats fett och liknande som förhårdnad, eller början till en propp). Det sitter i kranskärlen, de kärl som omger hjärtat och försörjer själva hjärtmuskeln (alltså inte kamrarna eller ventriklarna) med blod. Om den här förträngningen av någon anledning påverkas och spricker upp lite, då kan trombocyterna aktiveras. Då aktiveras också koagulationsfaktorerna, och så bildas det en propp i kranskärlen. Det leder till att hjärtmuskeln får syrebrist. Då kommer cellerna i den del av hjärtmuskeln som drabbats att börja dö.

Gener (fetma och ett manligt kön), rökning som ökar kolesterolvärdet, ett högt kolesterolvärde, höga nivåer av glukos… allt detta ökar risken för hjärtinfarkt. Glukos kan binda till endotelet som sitter på insidan av blokärlen. Normalt sätt släpper endotelet ifrån sig kväveoxid som hindrar trombocyterna från att aktiveras, men om glukosen täpper till ökar risken för proppar.

Det finns med andra ord två typer av hjärtinfarkt:

  • Typ 1 som beror på bristning (ruptur) eller eruption av ett instabilt plack. Detta är den vanligaste formen av hjärtinfarkt.
  • Typ 2 som kallas för ischemisk hjärtinfarkt, och den beror på någon form av spasm, felaktig hjärtrytm, lågt blodtryck (hypotension) eller anemi.

Analyser

Markörerna som man mäter i blodet för att ta reda på om en person drabbats av hjärtinfarkt eller inte är Troponin I och Troponin T, CK-MB och myglobin. Man måste också göra ett EKG.

Behandling

Hjärtinfarkt kan behandlas med ballongsprängning, reperfusion, acetylsalicylsyra, ACE-hämmar eller betablckerare, statiner eller nitroglycerin.

  • En ballongsprängning (ballongvidgning) innebär att man för in en ballong i blodkärlet, och blåser upp den inne i hjärtats kärl. Kärlet vidgas, man kan föra in en stent som är ett nät till för att hålla kärväggen uppe.
  • Reperfusionsbehandling kallas också för bypass-operation. Man tar ett blodkärl från ett annat ställe i kroppen och opererar inte det i hjärtat, som en bro liksom. På det viset låter man blodet gå förbi stället där proppen sitter.
  • Acetylsalicylsyra hindrar trombocyterna från att aggregera.
  • ACE-hämmare fungrerar här på precis samma sätt som i samband med hjärtsvikt. Det gör även Beta-blockerare.
  • Statiner sänker kolesterolhaten. Det finns ett enzym som heter HMG-CoA-reduktas. Det är en förkortning som står för hydro-metyl-glytary-CoA-reduktas. Enzymets nivå är som högst på natten, det hjälper oss normalt sätt med bilda kolesterol. Kolesterol är viktigt för att vår kropp exempelvis ska kunna bygga cellmembran.
  • Nitroglycering, ja det är samma ämne som kan explodera. Man lägger det under tungan, det vidgar snabbt kärlen, då blir det lättare för hjärtat att arbeta och blodtrycket sjunker.

Källa:

Held, K. Hjärtinfarkt med ST-höjning, akut. Internetmedicin. 2015. (Hämtat 2015-06-03).

Lindahl, T. Kemiska markörer för hjärtsjukdom. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-02-09.

MedicinskOrdbok.se

Murray, R K. et el. Harpers Illustrated Biochemistry. Kina: The McGraw-Hill Companies. 2012.

Persson, K. Kardiovaskulär patofysiologi/farmakologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-02-11.

Wiklund, O. Hyperlipidemi, kombinerad. Internetmedicin.2015. (Hämtad 2015-06-03).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.