Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Eryptos: en röd blodkropps liv slutar med hemolys och fagocytos

Eryptos är när erytrocyterna (de röda blodkropparna) bryts ner och dör en helt naturlig död hos friska människor. Det är en komplicerad process som består av många ämnen och steg. Jag hittade en väldigt intressant artikel om detta, som jag föreslår att du läser om du vill gå djupare in i ämnet och lära dig om alla de steg och ämnen som ingår i eryptos. Det är en artikeln skriven av två författare med efternamnet Lang.

Kalciumjonerna ökar, erytrocyten skrumpnar

eryptos

Erytrocyten lever, som du kanske redan vet, i runt 120 dagar när den väl har kommit ut i  vår blodban. Sedan börjar  den process som kallas för eryptos med att den röda blodkroppen bryts ner. Kalciumjonerna ökar i erytrocytens cytosol. Då kommer den röda blodkroppen att skrumpna ihop, den läcker lite grann, och ett ämne som heter fosfatidyliserin uttrycks på cellmembranet. Detta ämne känns igen av makrofager som ju är en av våra fagocyterande leukocyter.

Makrofagern har en viktig roll i samband med eryptos

Makrofagern kommer att göra peptiderna (proteinerna) som finns i erytrocyterna till aminosyror. Proteinet bryts alltså ner till sina minsta beståndsdelar och kan därför återanvändas av kroppen. Makrofagern separerar också järnet från hemoglobinet, och sedan transporteras järnet ut ur makrofagern med hjälp av ferroportin. Järnet hamnar i blodbanan och transporteras till benmärgen där det återanvänds, eller till levern där det lagras. Slutligen fagocyteras ungefär 90 % av erytrocyterna (de betyder att de äts upp) av makrofagerna. Fagocytosen sker i benmärgen, levern och mjälten. De övriga 10 % av erytrocyten hemolyseras (spricker) helt normalt i blodbanan.

Källa:

Lang, E. & Lang, F. Triggers, Inhibitors, Mechanisms, and Significance of Eryptosis: The Suicidal Erythrocyte Death. BioMed Research International. Volym 2015 (2015), Artikel-ID 513518.

Sand O, Sjaastad ØV & Haug E, Människans fysiologi. Liber, Stockholm, 2004.

Vorkapic, E. Röd blodbild, järnomsättning, anemier. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-13.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 juni, 2015 av i Hematologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: