Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Eryptos

Eryptos är när erytrocyterna (de röda blodkropparna) bryts ner och dör. Det är alltså deras naturliga död. Det är en komplicerad process som består av många ämnen och steg. Jag hittade en väldigt intressant artikel om detta, som jag föreslår att du läser om du vill gå djupare in i ämnet. Det är artikeln skriven av Lang, den finns i min källförteckning nedan.

hemofili177Jag tänkte berätta lite kort om hela den här processen, sammanfattande. Erytrocyten lever i runt 120 dagar. Sedan börjar nedbrytningsprocessen med att nivån av kalciumjoner ökar i erytrocytens cytosol. Då kommer den röda blodkroppen att skrumpna ihop, den läcker lite grann, och ett ämne som heter fosfatidyliserin uttrycks på cellmembranet. Det ämnet känns igen av makrofager.

Makrofagern kommer att göra peptiderna (proteinerna) som fanns i erytrocyterna till aminosyror. Proteinet bryts alltså ner till sina minsta beståndsdelar och kan därför återanvändas av kroppen. Makrofagern separerar också järnet från hemoglobinet, och sedan transporteras järnet ut ur makrofagern med hjälp av ferroportin. Järnet hamnar i bodbanan och transporteras till benmärgen där det återanvänds, eller till levern där det lagras. Erytrocyterna fagocyteras (äts upp) till ca 90 % av makrofager i benmärg, lever och mjälte. De övriga 10 % hemolyseras (spricker) i blodbanan.

Källa:

Lang, E. & Lang, F. Triggers, Inhibitors, Mechanisms, and Significance of Eryptosis: The Suicidal Erythrocyte Death. BioMed Research International. Volym 2015 (2015), Artikel-ID 513518.

Sand O, Sjaastad ØV & Haug E, Människans fysiologi. Liber, Stockholm, 2004.

Vorkapic, E. Röd blodbild, järnomsättning, anemier. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-13.

2 comments on “Eryptos

  1. Pingback: Hemoglobin | Biomedicinsk Analytiker

  2. Pingback: Skriftlig tenta i Laboratorievetenskap inom cirkulation | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 3 juni, 2015 by in - Hematologi, Termin 4 and tagged .
%d bloggare gillar detta: