Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Blödarsjuka

Hemofili är detsamma som blödarsjuka, och den finns i (som hemofili) i tre olika former:

  • Hemofili A
  • Hemofili B
  • Von Willebrands sjukdom

Hemofili A beror på brist/avsaknad av faktor 8, medan hemofili B beror på brist/avsaknad av faktor 9. Båda sjukdomarna beror på en X-bunden recessiv form av nedärvning. Men ibland har det skett en nymutation, utan att sjukdomen finns i släkten. Faktor 9 är dessutom också beroende av vitamin K. Sjukdomarna är vanligast bland män.

Von Willebrands faktor finns i två olika varianter. Den som är antingen mild eller medel beror är autosomalt dominant nedärvd, medan den svåra formen är autosomalt recessiv och och dessutom också innebär brist på faktor 8.

hemofili177

Analyser

Man kan ta reda på om någon har blödarsjuka genom att faktor 8 eller von Willebrands faktor. Man kan analysera både blod och DNA. Faktor 8stimulerar ju faktor 9, och på det viset aktiveras faktor 10. Faktor 10 bryter ner vissa ämnen i blodet som kan mätas med hjälp av spektrofotometern.

När man analyserar von Willebrands faktor tar man små latexpartiklar som täckts med antikroppar som binder till von Willebrands faktor. När det binder in blir det till en klump, och detta mäts också med hjälp av spektrofotometer.

PFA 100 är en metid som är till för att mäta trombocyternas funktion, för att se om de fungerar som de ska. Om de inte gör det, kanske man måste titta på det problemet och göra något åt det. Man låter trombocyterna passeraförbi två membran där man placerat kollagen och antigen ADP eller adrenalin. Dessa aktiverar trombocyten, om den är frisk. Trombocyterna kommer då att aggregera och täppa till hålet mellan de två membranen.

Behandling

Man behandlar sjukdomarna genom att ge patienten läkemedel som hjälper till med att höja nivåerna av de saknade faktorerna eller genom att tillsätta den saknade faktorn. Som de flesta kvinnor vet ökar p-piller risker för blodpropp. Anledningen till detta är att östrogen som är det hormon som finns i p-piller ökar syntesen av von Willebrands faktor.

Källa:

Practical hoemostasis.com (Hämtad 2015-02-24).

Region Skåne. Metodbeskrivning, P-Faktor VIII, Malmö. 2012-05-11. (Hämtad 2015-02-24).

Socialstyrelsen. Blödarsjuka. 2015. (Hämtad 2015-02-24).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 3 juni, 2015 av i Hematologi och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: