Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Myelom

Meylom (kallas också myelmaltos, multipelt myelom eller plasmacellernas sjukdom) är en form av tumör i benmärgen. Det är plasmacellerna (alltså hör den till den lymfoida stammen) som förökar sig okontrollerat. De växer liksom i härdar. Det leder till att andra blodceller åker ut i blodbanan för tidigt. B-cellerna aktiverar olika cytokiner som gör att patienten drabbas av hyperkalcemi, vilket innebär att skelettet urholkas och att kalciumvärdet stiger kraftigt i plasman. Det sker en lytisk reaktion i skelettet vilket också bidrar till att det blir skört. Även njurarna kan påverkar. Oftast börjar sjukdomen med MGUS.

Myelom kan bero på en mutationer (genotyp), eller också en viss typ av fenotyp. I båda fallen saknas det en bit av genen på en av kromosomerna, vilket kallas för deletion.

ALLmm168

Genotypen innebär att det har skett en translokation i en gen som producerar en tung Ig-kedja (och då sitter det oftast också en tumörframkallande gen där, på platsen där det egentligen skulle sitta en gen som hjälper till med klassbyte av immunoglobulinet).

myelom2170

Den förändrade fenotypen innebär att det finns flera platser på genen där samma arvsanlag återkommer i dubbel uppsättning. Detta kallas för hyperdiploid, och är alltså inte en translokation. Detta leder till att det blir fel i produktionen av cyklin D, och cyklin D är ett viktigt protein som är med om att styra cellcykeln, alltså cellens utveckling.

myelom2170

Myelom kan man se på röntgen eller datatomografi. Samtidigt ska man naturligtvis också undersöka benmärgen och leta efter fria lätta kedjor i blodet. Hur ser en plasmacell ut? Den har en mörk kärna som ligger i kanten av cellen, det blir ett utrymme av cytoplasma på ena sidan, medan kärnan ligger på den andra. Cytoplasman kan vara ljus- eller mörkblå.

Källa:

Axelson, S. & Suneson, C. Benmärgens celler (visning).  Linköpings Universitet. Föreläsning. 2015-03-25.

Gahrton G, Juliusson G (red.) Blodets sjukdomar. 1:a upplagan. Studentlitteratur: Lund, 2012.

Juliusson, G. Hematologiska maligniteter. Läkemedelsboken. 2015. (Hämtas 2015-05-28).

MedicinskOrdbok.se

Söderqvist, P. DNA, gener, geners organisation och replikation. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-01-20.

Toss, G. Hyperkalcemi. Internetmedicin. 2015. (Hämtad 2015-05-29).

Vorkapic, E. Blodceller, morfologi, funktioner, poeser. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-09.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 maj, 2015 av i Hematologi, Neoplasi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: