Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Akut myeloisk leukemi (AML)

Auer rod
Auer rod vid akut lymfatisk leukemi. Foto: Ed Uthman, patolog i Houstan, Texas, USA.
Licens: Attribution https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

De akuta formerna av leukemi innebär att en omogen stamcell som finns i benmärgen har delat sig, proliferat (celldelning) och sedan differentierat. Dessutom minskar apoptosen (celldöden). Det finns alltså klonade celler som är omogna. Detta orsakar i sin tur att de omogna cellerna (blasterna) hamnar ute i blodbanan i alldeles för stora koncentrationer. Det skapar olika former av –cytopeni (för få celler) bland de andra blodcellerna, så som granylocytopeni, trombocytopeni och dessutom också kanske anemi eftersom det bli för få erytrocyter som dessutom är omogna.

Detta händer vid AML, och här är det de omogna myeloiska leukocyterna (blaster eller monocyter) som tränger undan andra blodceller. Anledningen till detta är mutationer och genetiska förändringar i kromosomerna. Ibland kan till och med hela kromosomer vara borta eller finnas i dubbel upplaga (trisomi). Ibland kan man se att monocyternas nukleoler har en konstig färg (normalt sätt ska de vara helt runda). Anledningen till de genetiska defekterna skulle kunna vara joniserande strålning eller kemiska lösningsmedel, allts gifter.

Auerstavar

Något som är vanligt och väldigt typisk i ett benmärgsprov från en patient som drabbats av AML är de så kallade auerstavarna. Man kan se dem i blasternas cytoplasma. Det är liksom en rosa stav som sticker ut i utrymmet där plasman finns. Dessa auerstavar uppstår därför att det har blivit ett fel i produktionen av cellens granula. Om man inte vet vilken ty av leukemi man tittar på och helt plötsligt hittar en auerstav, då kan man ställa diagnosen AML.

 

Källa:

Antunovic, P. Leukocyter, leukemier, MDS. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-05-28.

Axelsson, S. & Sunesson, C. Benmärgens celler. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-25.

Gahrton G, Juliusson G (red.) Blodets sjukdomar. 1:a upplagan. Studentlitteratur: Lund, 2012.

Juliusson, G. Akut myeloisk leukemi (AML). Internet. 2015. (Hämtad 2015-06-02).

Regionala Cancercentrum. Landstingens och regionernas nationella samverkansgrupp inom cancersjukvården. Akut myeloisk leukemi. Nationellt vårdprogram. 2014. (Hämtad 2015-05-28).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 maj, 2015 av i Hematologi, Neoplasi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: