Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Lungorna och deras spännande histologi avslöjar två typer av lungcell

Lungorna
Frisk lunga. Foto: Yale Rosen, patolog i Long Island, New York, USA. Licens: Attribution-ShareAlike https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0/

Det här inlägget förklarar hur lungorna ser ut som histologiskt preparat. På latin kallas lungan för pulmonem. Vi börjar utifrån vid lungans yttersta lager mesotelet och arbetar oss inåt till bronkiolerna, alveolsäcken och till sist pneumocyterna. Preparatet ingår i histologin jag läser den fjärde teminen av min utbildning till biomedicinsk analytiker.

 

Lungorna och deras uppbyggnad

Mesotelet är ett lager som sitter ytterst på den bindväv som omger lungan. Själva bindvävslagret kallas för pleura. Mesotelet finns alltså längst ut på preparatet, i kanten.

Bronkiolerna är en del av luftrören, men storleksmässigt är det en väldigt liten del. De saknar brosk, till skillnad från bronkerna som har brosk. Runt bronkiolerna finns ett epitellager som är kolumnärt och stratifierat, och cellerna i epitellagret har också cilier.

Alveolsäcken är en liten ”bubbla” där gasutbytet sker. Det finns många alveolsäckar i lungorna, och de sitter i lungans själva vävnad.

Pneumocyter är det medicinska namnet på våra lungceller. Dessa finns runt alveolerna där de fungerar som väggar som omger alveolerna. Cellerna finns i två olika typer. Typ 1 sitter runt kapillären i lungan och är platta epitelceller som finns på basalmembranet. De bildar en del av barriären mellan blod och luft. De har en cytoplasma om syns väldigt dåligt. Typ 2 är kubiska celler, de utsöndrar ett ämne som heter surfaktant och som  förhindrar alveolernas kollaps. Utan surfaktant skulle lungan alltså kollapsa.

Se filmen om lungorna!

Vet du om att du hittar fantastiskt bra histologifilmer på YouTube? Sök på ”shotgun histology” så hittar du en massa fantastiska filmer där de flesta av kroppens organ gås igenom i detalj. Här kommer en av dessa filmer. Det är Shotgund Histology-filmen som handlar om lungan!

Källa: 

Lindström, E. Respirationsfysiologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-01-19.

Preparatkompendium. Linköpings Universitet. 2012-09-05. (Hämtat 2015-01-27)

Ross. M H, Pawlina, W. Histology – A text and Atlas. With correlated cell molecular biology. 6:te upplagan. USA: Lippincott Wiliams and Wilkins.

WhashingtonDeceit. YouTube. Shotgun Histology Lung. YouTube.com. 2007-08-16. (Hämtat 2015-01-17)

2 kommentarer på “Lungorna och deras spännande histologi avslöjar två typer av lungcell

 1. M
  25 maj, 2015

  Jättebra blogg jag har själv tänkt läsa till bma i höst. Men undrar hur många föreläsningar är de per vecka? Är de oftast långa dagar?

  • Magdalena Wiklund
   26 maj, 2015

   Hej,
   Vad roligt att du gillar min blogg 🙂 Hur långa dagarna är och hur många lektionerna är beror nog helt på var du läser. Jag läser ju enligt PBL-modellen. Det finns ett inlägg om det på bloggen om du tittar långt tillbaka. Vi har ca 25 % schemalagd tid. Men vi har väldigt mycket eget ansvar istället. Det är att sitt hemma och läsa. Vissa dagar kan vara långa ibland, det händer att vi haft dagar från 8:15-17:00, men det är sällan. Då blir det andra dagar som är helt lediga. Läser du vanlig katederundervisning blir det nog mycket mer på schemat. Hör gärna av dig igen om du har fler frågar. Och lycka till med dina BMA-studer.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 maj, 2015 av i Histologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: