Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Lungorna

Mesotelet är ett lager som sitter ytterst på den bindväv som omger lungan. Själva bindvävslagret kallas för pleura. Mesotelet finns alltså längst ut på preparatet, i kanten.

Bronkiol är en del av luftrören, men storleksmässigt är det en väldigt liten del. Bronkiolerna  saknar brosk, till skillnad från bronkerna som har brosk. Runt bronkiolerna finns ett epitellager som är kolumnärt och stratifierat, och cellerna i epitellagret har också cilier.

Alveolsäck: det är en liten ”bubbla” där gasutbytet sker. Det finns många sådana i lungan, och de sitter i lungans själva vävnad.

Pneumocyter:  Lungceller. Dessa finns runt alveolerna, som väggar som omger alveolerna. Finns i två olika typer. Typ 1 (runt kapillären) är platta epitelceller som finns på basalmembranet. De bildar en del av barriären mellan blod och luft. De har en cytoplasma om syns väldigt dåligt. Typ 2 är kubiska, de utsöndrar surfaktant som  förhindrar alveolernas kollaps.

Och så..

Källa: 

Lindström, E. Respirationsfysiologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-01-19.

Preparatkompendium. Linköpings Universitet. 2012-09-05. (Hämtat 2015-01-27)

Ross. M H, Pawlina, W. Histology – A text and Atlas. With correlated cell molecular biology. 6:te upplagan. USA: Lippincott Wiliams and Wilkins.

WhashingtonDeceit. YouTube. Shotgun Histology Lung. YouTube.com. 2007-08-16. (Hämtat 2015-01-17)

 

4 comments on “Lungorna

 1. Pingback: T-celler | Biomedicinsk Analytiker

 2. Pingback: Kreativt lärande | Biomedicinsk Analytiker

 3. M
  25 maj, 2015

  Jättebra blogg jag har själv tänkt läsa till bma i höst. Men undrar hur många föreläsningar är de per vecka? Är de oftast långa dagar?

  • Magdalena Wiklund
   26 maj, 2015

   Hej,
   Vad roligt att du gillar min blogg 🙂 Hur långa dagarna är och hur många lektionerna är beror nog helt på var du läser. Jag läser ju enligt PBL-modellen. Det finns ett inlägg om det på bloggen om du tittar långt tillbaka. Vi har ca 25 % schemalagd tid. Men vi har väldigt mycket eget ansvar istället. Det är att sitt hemma och läsa. Vissa dagar kan vara långa ibland, det händer att vi haft dagar från 8:15-17:00, men det är sällan. Då blir det andra dagar som är helt lediga. Läser du vanlig katederundervisning blir det nog mycket mer på schemat. Hör gärna av dig igen om du har fler frågar. Och lycka till med dina BMA-studer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 24 maj, 2015 by in - Histologi T4, Termin 4.
%d bloggare gillar detta: