Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hematokrit

Hematokrit kallas också för erytrocytvolymfraktion (EVF). Hematokriten beskriver alltså hur mycket röda blodkroppar vi har i blodet, och därmed beskriver det också hur mycket vi procentuellt sätt har av blodets övriga delar. Vi gjorde detta under en laboration den första eller andra terminen (jag minns inte), och nu är det ett ämne som är viktigt denna fjärde termin också. Laborationen vi gjorde tidigare termin var väldigt enkel och gick till så här:

Vi tog ett kapillärprov och drog upp blodet i kapillärrör som vi sedan centrifugerade, innan vi lade dem mot en tabell där vi kunde läsa av hur mycket det fanns av de olika komponenterna i blodet. Det här är ett manuellt sätt att utföra analysen. Oftast gör man den idag genom cellräkning i maskin.

file4Med blodets komponenter menar jag att vi undersöhematokritkte hur mycket det fanns av erytrocyter, buffy coat (som innehåller trombocyter och leukocyter), samt plasma i blodet. Om det skulle bli någon rubbning i balansen bland blo
dkropparna betyder det att patienten har drabbats av någon sjukdom. Eller – i vissa fall kan det vara resultatet av medicinering, graviditet eller något annat naturligt förlopp förståss. Låg hematokrit betyder att man har få blodkroppar i förhållande
till blodets volym (då har man mycket plasma), medan hög hematokrit innebär att man har många blodkroppar i förhållande till blodvolymen (då har man lite plasma).

Mängden av blodets olika komponenter ökar eller minskar beroende på vilken typ av sjukdom det rör sig om. Exempelvis:

  • En minskad mängd erytrocyter uppstår i samband med olika anemier
  • Mängden plasma ökar i samband med graviditet, men då är mängden erytrocyter normal. Det är förhållandet mellan dessa som ändras.
  • Leukocytos innebär att mängden vita blodkroppar har ökat. Detta finns i buffy coat-lagret
  • Tromboctopeni kan också synas i buffy coat-lagret, då trombocyterna blir få till antalet, vilket kan ske i samband med bland annat sjukdomarna AML och MDS.
  • Polycytemi innbär att det finns för många erytrocyter i blodet, vilket kan uppstå i samband med hemoglobinopati

Det finns en väldigt bra webbsida, där du kan testa lite olika analyser, det är nästan som att spela spel men du får pröva de olika analyserna som om det vore på riktigt, och där kan du testa bland annat just det där med hematokrit i kapillärrör. Gör övningen Hematocrit test Quiz.

Källa: 

GetBodySmart. Hematocrit test. 2015. (Hämtad 2015-05-24).

Lindqvist Appell, M. Hematokrit. Laboration. Linköpings Universitet. Hösten 2013 eller våren 2014.

MedicinskOrdbok.se

Nilsson-Ehle P, et al. Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin. 9:e upplagan. Studentlitteratur: Lund. 2012.

Vorkapic, E. Blodceller/Morfologi/Funktioner/Poeser. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-09.

Whiss, P. Centrifugering. Laboration. Linköpings Universtitet. 2014-09-05.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 maj, 2015 av i Hematologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: