Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

ABO och RHD genotyp/fenotyp

Här kommer egentligen lite repetition av DNA, alleler och hur det fungerar. Vi går igenom vilken blodgrupp en barn kan få, utifrån föräldrarnas blodgrupp som är känd. Det här grundar sig på mitt tidigare inlägg om DNA-glosor.

Första bilden visar hur pappa (översta raden) har två alleler som är A och A. Det är genotypen. Det betyder att han har blodrupp A som är fenotypen. Mamman (i kolumnen längst till vänster) har allelerna A och 0 som är hennes genotyp och hon har då fenotypen A. Vilken blodgrupp kan dessa föräldrars barn få?  Det enda alternativet här är fenotypen A, alltså blodgrupp A. Men genotyperna är olika. De kan vara AA eller A0.

Bild1

Andra bilden: pappa har genotyp AB och då är fenotypen samma eftersom han har båda antigenen. Mamman har samma, barnen kan få tre olika genotyper – AA, AB eller BB. Deras feontyper blir blodgrupperna A, AB eller B.

Bild1

Tredje bilden: Pappan har blodgrupp och genotyp AB, mamman är 0. Barnen kan få antigen fenotyp A eller B, men genotyperna kan vara A0 eller B0.

Bild1

Om barnen ska kunna få blodgrupp 0, hur skulle det då se ut hos föräldrarna? Jo, båda föräldrarna måste ha i alla fall en allel som är 0. Föräldrarna kan ha genotyp A0 och B0, eller A0 och Ao, eller 00 och 00, eller 00 och A0.. osv… Då finns det chans för barnen att få fenotyp 0.

Tänk också på att det spelar roll om man är positiv eller negativ, alltså om man har RhD+ eller RhD-. Om två alleler som är positiva träffas, då blir barnen så klart positivt. Om två alleler som är negativa träffas, då blir barnet negativt i sin RhD-grupp. Men vad händer om en RhD+ allel och en RhD- allel träffas? RhD+ är dominant.

Källa:

Gentekniknämnden, Karolinska Institutet Science Park. Genteknik.nu. 2014-11-13. (Hämtad 2015-05-19).

Håkansson, L. Transfusionsmedicin: blodgrupper och system. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-26.

 

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 maj, 2015 av i Transfusionsmedicin och märktes , .
%d bloggare gillar detta: