Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Sammanfattning Serologi

Här kommer en kort sammanfattning av alla inlägg som berör blodtransfusionen.

  • Först gör vi en AB0-gruppering för att ta reda på vad patienten har för blodgrupp, alltså vilka antigen patienten har på sina erytrocyter. Då använder vi oss av patientens erytrocyter och två olika reagenser: anti-A-reagens och anti-B-reagens om vi använder oss av den manuella metoden. Om vi använder oss av gelkort finns anti-A och anti-B i brunnarna. Brunn A1 och B är kontroller. Här använder vi oss av patientens plasma och av testerytrocyter med A-antigen i den ena brunnen och med B-antigen i den andra brunnen.
  • Sedan gör vi en D-gruppering, för att ta reda på om patienten har D-antigenet på sina erytrocyter. Då använder vi patientens erytrocyter och anti-D-reagens. Kontrollbrunnen (ctl) är en negativ kontroll till D-grupperingen. Här använder vi oss av patientens erytrocyter och Rh-kontroll.
  • AB0-gruppering och RhD-gruppering kallas tillsammans för blodgruppering.
gelkort

Blodgruppering.

  • Efter blodgrupperingen gör vi en antikroppscreening för att ta reda på om patienten har några antikroppar i sin plasma. Nu använder vi oss av patientens plasma och testerytrocyterna T19 och T20.
gelkort

Antikroppscreening.

  • Vi kan göra ett BAS-test också. BAS-testet gör vi bara om vi redan har gjort en blodgruppering på patienten och om patienten aldrig haft några antikroppar förut. Syftet med BAS-testet är att kontroller om vi gjort blodgrupperingen rätt och om patienten har utvecklat några antikroppar sedan vi gjorde blodgrupperingen. Vi använder oss patientens erytrocyter i de tre första brunnarna där det redan finns anti-A, anti-B och anti-D. Vi använder oss av patientens plasma i de tre sista brunnarna, tillsammans med testerytrocyterna BAS 1, BAS 2 och BAS 3.
gelkort

BAS-test.

  • Om antikroppscreeningen eller BAS-testet är positiva gör vi en antikroppidentifiering för att se vilka antikroppar som finns i patientens plasma. Vi använder oss av patientens plasma och testerytrocyterna T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, och T11. Dessutom har vi en brunn märkt E där vi har både patientens egna erytrocyter och patientens egen plasma.
gelkort

Antikroppidentifiering.

  • Det sista vi gör är ett MG-test, för att se om blodgivarens och patienten blod passar ihop. Här använder vi oss av patientens plasma och blodgivarens erytrocyter. BAS-test och MG-test kallas tillsammans för förenlighetsprövning.
gelkort

MG-test.

  • Blodgivaren testas naturligtvis också, på samma sätt som man gör en blodgruppering på patienten.
gelkort

Blodgivaren får en blodgruppering. På just det här kortet kan man testa två personen på en gång.

Och nu – sist men inte minst – kan du öva genom att spela ett spel online 🙂

Blood typnig game. Ett gratis spel online, där du får öva på att göra korrekta blodtransfusioner – rätt blodgrupp till rätt patient.

Källa: 

Håkansson, L. Transfusionsmedicin: blodgrupper och system. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-03-26.

Håkansson, L. ABO-gruppering. Laboration. Linköpings Universitet. 2015-04-01.

Håkansson, L. BAS-test. Förenlighetsprövning- Laboration. 2015-04-17.

Håkansson, L. Antikroppsscreening och antikroppsidentifiering. Laboration. Linköpings Universitet. 2015-05-15.

Håkansson, L. MG-test. Laboration. Linköpings Universitet. 2015-04-17.

Labmedicin Skåne. Klinisk immunologi och transfusionsmedicin. Kompendium i transfusionsmedicin 2011. Hämtad 2015-04-16.

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 april, 2015 av i Transfusionsmedicin och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: