Jag har varit inne på hjärtmuskulaturen tidigare, redan under den första terminen då jag gick igenom olika vävnadstyper. I det hr inlägget tänker jag repetera lite, och fördjupa mig i just själva hjärtats muskulatur. I kroppen har vi ju tre typer av muskulatur, det är glatt muskulatur, tvärstrimmig muskulatur och hjärtmuskulatur.

Den glatta muskulaturen är den typ av muskler som rör sig av sig själv, den finns exempelvis runt vår GI-kanal. De här muskelcellerna ser ut som små riskorn (eller så är de runda om man skurit dem på tvären), och de har en cellkärna i mitten. De kan se lite röriga ut, man ser nämligen inte var den ena cellen börjar och den andra slutar.

Den tvärstrimmiga muskulaturen finns runt vårt skelett. Det är det som vi normalt sätt menar när vi pratar om muskler. De här muskelcellerna är som långa trådar som går intill varandra (tvär-strimmiga), och en cell kan ha många cellkärnor.

Hjärtats muskulatur då? Jo, den är faktiskt också tvärstrimmig, men på ett annorlunda sätt. Hjärtmuskelfibrer går inte rakt, och de är tunnare än de tvärstrimmiga muskelfibrerna som finns i våra ben och armar. I stället förgrenar de sig i ett V. Men dessa celler kan också ha fler cellkärnor, mellan en och två stycken som sitter i mitten av cellen på ett väldigt tydligt sätt.

Platsen där fibrerna delar sig i ett V kallas för kittlinje. I kittlinjerna finns något som heter interkallära diskar (de ser ut som mörkare linjer). Kittlinjerna kan man bara se om man tittar på ett preparat där muskeln är skuren på längden. Mellan muskelfibrerna ser man både kapillärer, alltså små blodkärl, och bindväv.

hjmuskel
Hjärtats muskulatur.

Och så en film…

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. et al. Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW. 2011.

Solunetti. Hjärtmuskel, syndänlihas, heart muscle. 2006. (Hämtad 2015-02-25).

WhashingtonDeceit. Shotgun Histology. Three muscle types. Film. YouTube. 2007-08-13. (Hämtad 2015-02-25).

Hjärtmuskulatur
Märkt på:    

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Du kan inte kopiera material från denna sida.
%d bloggare gillar detta: