Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Två labbar: S-HLR och Blödningstid

Under den fjärde terminen fick vi också göra två laborationer som jag ännu inte nämnt, den ena var att öva på Hjärt- och Lungräddning för sjukvårdspersonal (S-HLR), medan den andra egentligen skedde i början av terminen och gick ut på att vi skulle få se och tänka lite kring det här med blödningstid.

S-HLR

Skillnaden mellan den HLR som de flesta lär sig, och den vi fick göra, är att vi fick både teori och praktiskt övning kring hur man använder sig av en defibrillator. Det är egentligen väldigt enkelt; defibrillatorn ger hela tiden exakta instruktioner om vad som ska göras, hur och när. Den praktiska övningen gav mig en självsäkerhet – nu vet jag att jag vet hur man använder en defibrillator. Därutöver infick naturligtvis också mun mot mun-metoden, att veta hur man använder sig av Heimlichs metod på både små barn och vuxna, och framstupa sidoläge. Heimlichs metod innebär att man på ett speciellt placerar armarna runt patienten för att sedan trycka till ordentligt, så att det som blockerar luftvägarna lossnar. Patienten kan andas igen.

För att bli godkända gjorde vi också ett teoretiskt prov online. Det var ganska svåra frågor tyckte jag, och vi var tvungna att göra om det tills vi fick alla rätt. När vi klarat provet fick vi ett utbildningsbevis i form av ett diplom skickat till oss via email.

Lyssna, titta och känn. Hör du personens andetag? Ser du bröstkorgen resa sig? Känner du andegaen mot ditt öra?

Lyssna, titta och känn. Hör du personens andetag? Ser du bröstkorgen resa sig? Känner du andetagen mot ditt öra?

Blödningstid

Laborationen som handlade om blödningstid var lite av ett test från universitetets sida, för studenternas skull. Som jag förstod det har denna laboration inte gjorts så ofta, och de ville nu höra om vi tyckte att det är något som kan vara en bra del under utbildningen. Det tyckte vi! Laborationen gick ut på att vi fick en blodtrycksmanschett om armen, den satte ett tryck på 40 mmHg och sedan fick den som utförde laborationen skära ett pyttelitet snitt (5 mm långt och 1 mm djupt) i underarmen på försökspersonen. Snittet lades några cm från armvecket, på en plats där det inte fanns några synliga vener. Sedan skulle det få blöda. Blodet torkades bort med några sekunders intervall (ca 30 sekunder) utan att själva såret vidrördes. Samtidigt stod en tredje person bredvid (vi arbetade tre och tre i varje grupp) och tog tiden. Hur lång tid tar det för blodet att levra sig? Varför det?

Källa:

Hjärt- och lungräddning. Laboration. Linköpings Universitet. 2015-02-10.

Whiss, P. Blödniningstid. Laboration. Linköpings Universitet. Våren 2015.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 mars, 2015 av i Cirkulation och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: