Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Aorta och Vena Cava består av nästan samma vävnadslager i samma ordning

Den här terminen har vi faktiskt bara sju histologiska preparat som vi ska lära oss, och det är den sista terminen som vi läser histologi. Om du har hängt med i bloggen vet du säkert redan att histologi är läran om studier av biologisk vävnad genom mikroskop. I det här inlägget tänkte jag att vi skulle studera två preparat på en gång; stora kroppspulsådern (aorta) och hålvenen (vena cava). De liknar nämligen varandra väldigt mycket.

Aorta är ju ett blodkärl som finns i hjärtat och går genom kroppen, Vena cava har till uppgift att leda blodet tillbaka till hjärtat efter att det har passerat genom kroppen. Det finns två hålvener, den övre och den undre.

blokärl122

Aorta och Vena Cava består av nästan samma vävnadslager…

Aorta och vena cava är uppbyggda av nästan samma vävnader i samma ordningen. Det som skiljer dem åt är tjockleken på de olika vävnaderna, samt lamina elastiska interna som bara finns i aorta. Jag går igenom kärlen inifrån och ut. Vener är tunnare och mer elastiska än artärer. Lumen kan se olika stor ut, på grund av att de olika lagren är olika stora i vener och artärer. Men lumen är lika stor i både vener och artärer.

…liggande i samma ordning

Tunica intima är kärlets innersta lager. Men det består av två olika vävnader. Allra längst in finns ett tunt epitel som naturligtvis sitter på ett basalmembran som allt epitel gör, och utanför basalmembranet finns ett lager av lucker bindväv.

Lamina elastiska interna är ett bindvävslager som sitter precis utanpå den luckra bindväven som hör till tunica intima. Bindväven i blodkärlen är till för att stabilisera kärlet. Lamina elastiska interna är väldigt tunt och består av små elastiska trådformade fibrer. Lagret finns i aorta, men inte i venerna.

Tunica media är det lager som är grövst av lagren i artären, och om du jämför artärer och vener så är det här lagret mycket tjockare i en artär än i en ven. Om du kommer ihåg det blir det ganska lätt att se skillnad på artärer och vener i ett preparat. Lagret består av glatt muskulatur, det är dessa muskler som får kärlen att dra ihop sig när det behövs. Musklerna går i cirklar runt kärlet, alltså inte utmed kärlet utan snarare runt. Det känns ganska logiskt, tycker jag, eftersom det måste bli lättare för tunica media att dra ihop kärlet på det viset. I det här lagret finns det också en del elastin som är ett elastiskt protein.

Tunica adventitia är det yttersta lagret på det här preparaten, och det består av lucker bindväv, precis som tunica intima. I vena cava är det det här lagret som är det grövsta.

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Persson, K. Cirkulationssystemets fysiologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2015-02-05.

Solunetti. Blodkärlen, Verisuonet, Blood Vessels. 2006-. (Hämtad 2015-02-14).

WhashingtonDeceit. Shotgun Histology Aorta. 2007-08-14. (Hämtad 2015-02-14).

WhashingtonDeceit. Shotgun Histology Medium aorta and vein. 2007-08-14. (Hämtad 2015-02-14).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 februari, 2015 av i Cirkulation, Histologi och märktes , , , , .
%d bloggare gillar detta: