Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hypofysinsufficiens leder till antingen partiell eller total brist på hypofysens hormoner

Hypofysinsufficiens är knutet till den disciplin som kallas för endokrinologi. Endokrinologi är läran om hormoner och de organ som insöndar dem. Ordet insufficiens betyder att något inte riktigt fungerar, det är för lite av något. Hypofysinsufficiens betyder att hypofysen inte fungerar som den ska, och att något av de hormoner den ska producera kommer ut i kroppen i för liten mängd. Det kallas för partiell brist. I senare skede kanske det är brist på alla hormonerna, vilket i så fall kallas för total brist. De ämnen det kan vara brist på är:

De här olika bristerna uppstår i en viss ordning i samband med hypofysinsufficiens. Först brukar tillväxthormonet (GH) och gonadotropinproducerande celler sluta att fungera. Om den här processen får fortsätta kommer nivåerna av de övriga hormonerna också att sjunka eftersom cellerna som producerar dessa hormoner slutar att fungera som de ska. Prolaktin är det som sjunker sista av dessa hormoner, då har det gått långt.

hypofys

Här ser vi hjärnan underifrån.

Hypofysens funktion

Du har kanske läst min inlägg om hypofysens histologi? Den delas ju in i olika lober, och i bakloben finns de hormoner som kommer från hypotalamus (exempelvis lutherin hormon releasing hormon); dessa får hypofysens framlob att bilda ACTH, TSH, LH, FSH och GH. När hormonerna bildas, då hämmas bildandet av prolaktin. Detta är alltså en form av negativ feedback. Om hypofysstjälken (alltså nerven mellan hypotalamus och hypofysen) skulle sluta fungera, då skulle mängden prolaktin öka i blodet, eftersom hypofysstjälken också är kopplad till kapillärer.

Hypofysinsufficiens och LHRH-belastning

Förkortningen LHRH står för lutherin hormon releasing hormon, men kan också kallas för gonadotropin-releasing hormon (GnRH). Hormonet kommer från hypotalamus och frisätter alltså både FSH och LH från hypofysen. Genom att göra en så kallad LHRH-belastning på en patient kan man mäta mängden FSH och LH i patientens kropp.

Man tar ett vanligt blodprov först, det kallas för nollprov. Då mäter man mängden FSH och LH och använder dessa värden som referens. Sedan ger man patienten en injektion med LHRH. Under en timmas tid tar man sedan tre nya blodprov med jämna mellanrum, och i varje prov ska man mäta mängden av FSH och LH. Då kan man upptäcka olika rubbningar, och dessa kan bero på tumörer eller andra skador, sjukdomar i thyroidea, anorexi och så vidare. Ju högre värden av FSH och LH patienten får, desto mer aktivitet finns det i det här ”systemet” som består av hypotalamus, hypofysen och hypofysstjälken.

Källa:

Abbé, L. Oligomenorré. Medicinkompendier. (Hämtad 2016-03-15).

Basgruppsmöte. Linköpings Universitet. 2015-02-13.

Centralsjukhuset Kritianstad. Barn- och Ungdomskliniken. LHRH-belastning. (Hmtad 2015-01-01)

Nilsson-Ehle P, et al. Laurells Klinisk kemi i praktisk medicin. 9:e upplagan. Studentlitteratur: Lund. 2012.

Sand O, Sjaastad ØV & Haug E, Människans fysiologi. Liber, Stockholm, 2004.

Werner, S. Endokrinologi. 2:dra upplagan. Liber: Stockholm.

Werner, S. Hypofysär underproduktion, hypopituitarism. Internetmedicin. 2015-05-23. (Hämtad 2016-03-15).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 januari, 2015 av i Endokrinologi och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: