Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Inflammasom och NALP3

Inflammasom

Det finns en signalväg i cellen som kallas för inflammasom signalväg. En inflammasom är en ansamling av flera proteiner som tillsammans bildar ett komplex. Inflammasomer känner igen molekyler som kommer från skadade eller döende celler, mikrobiologiska organismer, vilket sker både genom att molekylen kan binda direkt till inflammasomen eller genom andra indirekt orsaker. Inflammasomen aktiverar Kaspas-1.

Kaspas 1

Kaspas 1 spelar en viktig roll i samband med inflammation, eftersom det har förmågan att katalysera aktiveringen av cytokiner genom proteolys (sönderdelning). Detta gäller särskilt interleukin 1 (IL-1). Kaspas-1 är specifikt just för prekursons av IL-1.

NAPL 3

NALP3 är ett protein som är en del av ett större NALP3 inflammasom-komplex, det är alltså en del av inflammasomen. Det är också just NALP3 som aktiverar IL-1, men också IL-5. Det spelar bland annat en roll i samband med diabetes.

Om det uppstår något fel i inflammasomen kan det leda till att det uppstår autoinflammatoriska och autoimmuna sjukdomar. Det leder i sin tur till att IL-1 överproduceras.

minne2 nalp114

 

Källa: 

MeSH. 2014-09-10.

Lichtman, L A. et al. Williams Hematology. USA: The McGraw-Hill Companies. 2010.

National Center for Biotechnology Information. Genes and expression. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/guide/genes-expression/ 2014-09-10.

PubMed. 2014-08-08.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 december, 2014 av i Infektion och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: