Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Adaptivt immunförsvar och immunkänslighet hos spädbarn

Barn föds med ett medfött immunförsvar, men utan det adaptiva immunförsvaret. Det kan ju vara bra att känna till det som biomedicinsk analytiker, eftersom det kan hända att man analyserar prover från ett spädbarn någon gång. Produktionen av IgM är det första som kommer i gång hos barnet, men på förhållandevis låga nivåer. Anledningen till de låga nivåerna är att T-cellerna i barnets kropp har ett lågt uttryck av cytokiner. Transforming growth factor beta (TGF-beta), TNF-alfa, IFN-alfa, IFN-gamma och IL-10, IL-12 produceras i låga doser. CD40L hos B-cellerna uttrycks också svagt, vilket gör att mognaden hos B-cellerna är dålig.

Under graviditeten pumpas IgG in i barnets blodbana, via placentan (moderkakan) från modern. Det ger barnet samma mängd IgG som modern har, och med samma specificitet. Dessa IgG finns sedan kvar i barnet upp till 1-årsåldern, därefter börjar barnet bilda egna IgG. Bröstmjölken ger barnet IgA för extra skydd. IgA hamnar i tarmen och blir det första skyddet mot patogener där.

Fagocytosen fungerar inte normalt hos spädbarnet. Det finns neonatala neutrofiler hos spädbarnet i liten mängd, den lilla mängden ger också en minskad adherens, antalet neutrofiler som rör sig mot patogena områden är liten och bakterier i celler dör inte lika lätt.

Källa:

Basgruppsträff. Linköpings Universitet. 2014-12-04.

Boberg, E. Medicinskt.se. 2014. (Hämtad 2014-12-28).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2014 av i Infektion och märktes , , , .
%d bloggare gillar detta: