Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Oligoklonala band

Oligoklonala band kan man använda sig av i syfte att exempelvis först utesluta andra sjukdomar och sedan diagnostisera Multipel Skleros. Man tar då ett prov på cerebrospinalvätskan från patienten, och från blodet. Sedan letar man efter antikroppar i vätskan.

De oligoklonala banden visar mängden IgG i plasma respektive cerebrospinalvätskan. Om de skiljer sig åt visat det att det är olika IgG, men om de ser likadana ut har det läckt IgG vilket innebär att blodhjärnbarriären är skadad. Hos en frisk patient finns i stort sätt inget IgG i cerebrospinalvätskan, eller i alla fall väldigt lite.

Man räknar ut IgG-index genom att dela IgG från likvorvätskan med IgG från serum. Detta divideras sedan med summan av albumin i likvorvätska delat med albumin i serum. Svaren ska vara < 0,63.

Ett bra resultat (ett negativt svar) visar två oligoklonala band som skiljer sig åt utseendemässigt (se mina bilder). Om banden från serum och cerebrospinalvätskan är likadana finns det anledning att misstänka att det finns en sjukdom i det centrala nervsystemet. Då ska man utreda vidare. Man kan också komplettera undersökningen genom att göra en immunoblot. Det gör man i så fall i syfte att bekräfta att det är IgG.

Negativt

Positivt

 

 

 

 

 

 

 

Källa:

Internetmedicin. Lumbalpunkyion (LP) och likvoranalys. 2014-12-28.

Basgruppsmöte. Tema: Neurologiutredning. Linköping Universitet- 2014-12-15.

Förslag på vidare läsning: 

MS-sällskapet.se. Diagnostik av Multipel Skleros. Metodbok MS. 2015-02-17.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 december, 2014 av i Infektion och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: