Det medfödda immunförsvaret är det som reagerar först. Men när det inte räcker till kommer också vårt adaptiva immunförsvar att dra igång. Det är den delen av vårt immunförsvar som kommer ihåg tidigare bakterier och virus, och som har skapat minnen som gör att detta försvar är mer specifikt. Det adaptiva immunförsvaret kan dessutom delas in i två delar; det cellmedierade och det humorala.
Lymfocyterna, eller i alla fall en del av dem, är en viktig del av det adaptiva immunförsvaret. De som är aktiva i det adaptiva immunförsvaret är främst T-celler och B-celler, Även dendriter och makrofager är en del av det adaptiva immunförsvaret. NK-celler kan ibland vara aktiva, men mest i det medfödda immunförsvaret. Det är dock viktigt att komma ihåg att de olika försvaren går in i varandra.
Antikroppar produceras av B-cellerna. Dessa finns på olika platser i kroppen, beroende på av vilken isotyp de är, och där binder de till olika mikroorganismer.
Specificitet/Minne. När det adaptiva immunförsvaret tar vid utvecklas både T- och B-cellerna till minnesceller. En del B-celler utvecklas också till plasmaceller som producerar antikroppar, medan T-cellerna kan utvecklas till T-hjälparceller eller cytotoxiska celler om de inte blir minnesceller. Minnet kvarstår i många år, och ibland också resten av livet.
Antigenpresentation. Kroppen måste bestämma om det antigen som finns är vårt eget eller om det kommer från något främmande.
Klonal selektion sker. Det innebär att T- och B-celler tränas för sitt uppdrag, så som jag beskrev i mitt inlägg om T-cellerna. Klonal selektion kan också kallas för central tolerans.
Abbas AK, et al. Cellular and Molecular Immunology. 7:de upplagan. Saunders Elsevier. 2011.
Jernmalm, M. B-celler och antikroppar. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-15.
Jernmlm, M. T-celler och antigenpresenterande celler. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-22.
Omazic, B. Immunologi. Översikt. Kompendium från Karolinska Institutet. Centrum för allogen stamscellstransplantation. Karolinska Universitetslaboratoriet. (Hämtad 2014-09-29).