Du kan inte kopiera material från denna sida.

IFN är en förkortning för interferon. Ett interferon är både ett protein och en cytokin som bildas av våra egna infekterade celler. Interferonerna delas in i flera olika grupper, typ 1, typ 2 och typ 3. Dessa kan i sin tur delas in i flera undergrupper, men jag kommer bara att ta upp tre av dem i det här inlägget: alfa (a), beta (b) och gamma (y). När vi får en ökad mängd IFN i kroppen, då höjs också uttrycket av MHC. 

IFNa och INFb. Dessa hör till grupp 1. Det är Toll Like Receptor 3 som påverkar aktiveringen av dessa två interferoner. De produceras av virusinfekterade celler och har till uppgift att bland annat aktivera NK-celler, främja antigenpresentation av virus, och att hämma replikation av virus i celler som finns i närheten av den virusinfekterade cellen som IFNa producerades i. Transkriptionen av RNA-virus hindras.

IFNy produceras av NK-celler, makrofager och T-hjälparcell 1.  T-hjälparcellens syntes av IFNy är ett svar på produktion av IL-12. IFNy hämmar produktionen av T-hjälparcell 2´s cytokiner, aktiverar makrofager så att dessa börjar producera anti-inflammatoriska cytokiner. IFNy är också med om att sätta igång vårt förvärvade immunförsvar.

Interferoner – ett varningssystem 

Interferonerna lämnar den infekterade cellen och binder till receptorer på friska celler. Det är som ett varningssystem – nu vet den friska cellen att det finns virus i närheten. I våra celler finns normalt sätt dubbelsträngat RNA (dsRNA), men om vi drabbas av en virusinfektion kommer mängden av det dsRNA:t att öka, eftersom även virus har sådant. Viruset aktiverar Toll Like Receptors, som i sin tur påverkar cellens inre till att börjar producera bland annat interferoner som skyddar cellen på olika sätt. Det dsRNA:t bryts ner inne i cellen. Cellen börjar producera enzymer som håller den frisk.

Källa:

Barrett, K E. et al. Ganong´s review of medical physiology. 24:de upplagan. China: The McGraw-Hill Companies, Inc. 2012.

Jernmalm, M. T-celler & APC. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-22.

Lindahl, M. Medfödda försvaret. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-02.

Medicinskordbok.se

Interferoner
Märkt på:

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: