Interferoner

IFN är en förkortning för interferon. Ett interferon är både ett protein och en cytokin som bildas av våra egna infekterade celler. Interferonerna delas in i flera olika grupper, typ 1, typ 2 och typ 3. Dessa kan i sin tur delas in i flera undergrupper, men jag kommer bara att ta upp tre av dem i det här inlägget: alfa (a), beta (b) och gamma (y). När vi får en ökad mängd IFN i kroppen, då höjs också uttrycket av MHC. 

IFNa och INFb. Dessa hör till grupp 1. Det är Toll Like Receptor 3 som påverkar aktiveringen av dessa två interferoner. De produceras av virusinfekterade celler och har till uppgift att bland annat aktivera NK-celler, främja antigenpresentation av virus, och att hämma replikation av virus i celler som finns i närheten av den virusinfekterade cellen som IFNa producerades i. Transkriptionen av RNA-virus hindras.

IFNy produceras av NK-celler, makrofager och T-hjälparcell 1.  T-hjälparcellens syntes av IFNy är ett svar på produktion av IL-12. IFNy hämmar produktionen av T-hjälparcell 2´s cytokiner, aktiverar makrofager så att dessa börjar producera anti-inflammatoriska cytokiner. IFNy är också med om att sätta igång vårt förvärvade immunförsvar.

Interferoner – ett varningssystem 

Interferonerna lämnar den infekterade cellen och binder till receptorer på friska celler. Det är som ett varningssystem – nu vet den friska cellen att det finns virus i närheten. I våra celler finns normalt sätt dubbelsträngat RNA (dsRNA), men om vi drabbas av en virusinfektion kommer mängden av det dsRNA:t att öka, eftersom även virus har sådant. Viruset aktiverar Toll Like Receptors, som i sin tur påverkar cellens inre till att börjar producera bland annat interferoner som skyddar cellen på olika sätt. Det dsRNA:t bryts ner inne i cellen. Cellen börjar producera enzymer som håller den frisk.

Källa:

Barrett, K E. et al. Ganong´s review of medical physiology. 24:de upplagan. China: The McGraw-Hill Companies, Inc. 2012.

Jernmalm, M. T-celler & APC. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-22.

Lindahl, M. Medfödda försvaret. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-02.

Medicinskordbok.se

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.