Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Interferoner

IFN är en förkortning för interferon. Ett interferon är både ett protein och en cytokin som bildas av våra egna infekterade celler. Interferonerna delas in i flera olika grupper, typ 1, typ 2 och typ 3. Dessa kan i sin tur delas in i flera undergrupper, men jag kommer bara att ta upp tre av dem i det här inlägget: alfa (a), beta (b) och gamma (y). När vi får en ökad mängd IFN i kroppen, då höjs också uttrycket av MHC. 

IFNa och INFb. Dessa hör till grupp 1. Det är Toll Like Receptor 3 som påverkar aktiveringen av dessa två interferoner. De produceras av virusinfekterade celler och har till uppgift att bland annat aktivera NK-celler, främja antigenpresentation av virus, och att hämma replikation av virus i celler som finns i närheten av den virusinfekterade cellen som IFNa producerades i. Transkriptionen av RNA-virus hindras.

IFNy produceras av NK-celler, makrofager och T-hjälparcell 1.  T-hjälparcellens syntes av IFNy är ett svar på produktion av IL-12. IFNy hämmar produktionen av T-hjälparcell 2´s cytokiner, aktiverar makrofager så att dessa börjar producera anti-inflammatoriska cytokiner. IFNy är också med om att sätta igång vårt förvärvade immunförsvar.

Interferoner – ett varningssystem 

Interferonerna lämnar den infekterade cellen och binder till receptorer på friska celler. Det är som ett varningssystem – nu vet den friska cellen att det finns virus i närheten. I våra celler finns normalt sätt dubbelsträngat RNA (dsRNA), men om vi drabbas av en virusinfektion kommer mängden av det dsRNA:t att öka, eftersom även virus har sådant. Viruset aktiverar Toll Like Receptors, som i sin tur påverkar cellens inre till att börjar producera bland annat interferoner som skyddar cellen på olika sätt. Det dsRNA:t bryts ner inne i cellen. Cellen börjar producera enzymer som håller den frisk.

Källa:

Barrett, K E. et al. Ganong´s review of medical physiology. 24:de upplagan. China: The McGraw-Hill Companies, Inc. 2012.

Jernmalm, M. T-celler & APC. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-22.

Lindahl, M. Medfödda försvaret. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-02.

Medicinskordbok.se

5 comments on “Interferoner

  1. Pingback: Borttagna lösenord! | Biomedicinsk Analytiker

  2. Pingback: Det medfödda immunförsvaret | Biomedicinsk Analytiker

  3. Pingback: Adaptivt immunförsvar och immunkänslighet hos spädbarn | Biomedicinsk Analytiker

  4. Pingback: T-celler | Biomedicinsk Analytiker

  5. Pingback: Antigenpresentation | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 26 december, 2014 by in - Infektion, Termin 3 and tagged .
%d bloggare gillar detta: