Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Prozoer och parasiter: Malaria

En prozo är en encellig organism, den består alltså bara av en enda cell. En parasit är liv som lever på andra. Du känner säkert till uttrycket ”att parasitera på andra.” Parasiter gör just de. De placerar sig på eller i en värd och lever sedan på ämnen som kommer ifrån värden. Ett exempel är hur vissa svampar växer på träd och använder sig av näring som finns i trädet.

Orsak

Plasmodium är grupp parasiter (en prozo) som drabbar oss människor. P. vivax, P. knowlesi, P. ovale och P.malariae är några av dem. Vad de har gemensam är att de orsakar malaria. Parasiterna sprids med hjälp av myggor. Plasmodium använder sig av sin värd (myggan) för att föröka sig sexuellt. När parasiten sedan har överförts till oss människor tar de sig in i levern. Det finns en ligand på plasmodiumets yta som ser till att parasiten kan ta sig in i leverns celler hepatocyterna. Inne i hepatocyterna kan de antingen ligga latens och vila, eller så fortsätter de att föröka sig asexuellt inom våra röda blodkroppar (erytrocyterna). Till slut spricker de röda blodkropparna, då kommer plasmodium-parasiterna att spridas och invadera andra röda blodkroppar.

malaria092

Symptom

Malaria är en sjukdom som ger oss feber som kommer i skov: ibland har man feber och sedan försvinner feber för att komma tillbaka vid ett annat tillfälle. Till symptomen hör, förutom feber, också svettningar, smärta i kroppen, huvudvärk, illamående, diarréer och kräkningar. Om det blir riktigt allvarligt kan man också få kramper, hamna i medvetslöshet, blöda, få problem med blodcirkulationen, andningssvårigheter eller bli väldigt försvagad. Inkubationstiden kan vara från en vecka upp till ett år eller mer.

Analyser

Om man misstänker att en patient har drabbats av malaria brukar man titta på patientens blod i ett mikroskop (man gör en diff) och kan då se parasiterna, samtidigt som man också undersöker en del blodvärden. Man kan titta på CRP, LPK, TPK, Hb, kreatinin och levervärdena.

MalariaVivax2

Malaria Vivax.

MalariaVivax1

Malaria Vivax.

Behandling

Om man inte behandlar sjukdomen kan man dö av den. Malaria behandlas av läkemedel som används mot parasiter. Ett av de läkemedel som används är kinin.

Tack till Kristina Bergstöm, legitimerad biomedicinsk analytiker, som bidragit med de fina fotografierna. Kristina arbetar vid avdelningen för klinisk kemi, laboratoriemedicinska länskliniken, Örebro. Hon ansvarar där för mikroskopidelen vid hematologin.

Källa:

Bergström, K. Avdelning för Klinisk Kemi, Laboratoriemedicinska länskliniken. Örebro. 2015-06-11.

Fauci, A. et al. Harrison´s principles of internal medicine. 19:de upplagan. McGraw-Hill Education: USA. 2015.

Levinson, W. Review of medical microbiology and immunology. 13:de upplagan. USA: McGraw-Hill Education. 2014.

Lichtman, M A. et al. Lichtman´s atlas of hematology. USA: The McGraw-Hill Companies. 2007.

Petranyi, G. Protozoer. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-10-05.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 december, 2014 av i Infektion, Mikrobiologi och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: