Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Menstruationscykeln

Vi är inne på ämnet endokrinologi. Endokrinologi är läran om hormoner och de organ som insöndrar dem. Jag tänkte gå igenom menstruationscykeln. Det finns två viktiga hormoner som påverkar menstruationscykeln: östrogen och progesteron, och det är ju bra att veta för den som är biomedicinsk analytiker och kanske analyserar dessa hormoner. Det är hypofysen som styr när äggstockarna ska producera hormonerna, och i vilka mängder.

(Deskvaminationsfasen)

1. Den första dagen av menstruationscykeln är den dag kvinnan har sin första menstruationsdag. Detta är sista dagen på deskvamationsfasen som beskrivs längst ner i detta inlägg.

Proliferationsfas/Follikelfas:

2. Så småningom tar blödningen slut, och hypofysen börjar producera FollikelStimulerande Hormon (FSH). Detta får äggstockarna att börja producera folliklar som är små äggblåsor i vilka äggcellerna finns. En av dessa folliklar kommer varje månad att växa mer än någon av de andra gör, det är den som producerar ägget som skulle kunna bli befruktat. En follikel består av granulosaceller och senare under månaden också av tekaceller. Granulosacellerna har receptorer för FSH och luteiniserande hormin (LH).

3. Folliklarna börjar producera två hormoner; östradiol (är en familj av östrogener från granulosacellerna) och inhibin. Hur mycket östrogen som produceras beror på hur stor follikeln är. Östradiolets uppgift är att förbereda livmodern på att ta emot ett befruktat ägg genom att göra hinna grövre, och att skapa en miljö som hindrar bakterier från att ta sig in. Inhibin är ett protein som hämmar hypofysens produktion av FSH.

4. Livmordens slemhinna, som kallas för endometrium, blir tjockare.

5. Östradiolhalten få hypofysen att börja producera höga halter av LH. Med hjälp av LH och östradiol kommer ägget som finns i follikeln att mogna. LH stimulerar tekacellerna i follikeln till att producera androgener (Dehydroepiandrosteronsulfat, DHEAS). Androgenerna ombildas sedan till östrogen.

6. När ägget väl har mognat klart får LH follikeln att gå sönder. Det är nu ägglossningen sker, och det är dag 14 i menstruationscykeln. Follikelvätskan gör att äggets sköljs ut ur blåsa.

Lutealfas/Sekretionsfas. 

7. Den tomma follikeln gulnar och blir till en gulkropp som innehåller väldigt mycket kolesterol.

8. Gulkroppen producerar tre hormoner; östrogen och progesteron som kallas för gulkroppshormoner, samt inhibin som hämmar LH.

9. De två gulkroppshormonerna gör så att endometriumet inte växer. Det stannar alltså i sin tunna tjocklek. I stället bildas en slemhinna på det, som är till för att ge ett befruktat ägg näring.

10. Progesteronhalten ökar ännu mer. Slemhinnan luckras upp och börjar vätska.

Deskvamationsfas

11. Fjorton dagar efter ägglossningen dör gulkroppen. Det gör också att östrogen och progesteron inte längre produceras.

12. Blodtillförseln till endometrium stryps, det kommer inte något blod dit alls. Detta leder till syrebrist i endometrium, vilken gör att den stöts bort tillsammans med blod vilket är menstruarionen. Eftersom celler dör i samband med menstruationen utsöndrar kroppen och prostaglandiner. Dessa hjälper  livmodern att dra ihop sig.

menscykel070

Källa:

Basgruppsträff. Linköpings Universitet. 2014-10-20.

Clearblue.se. Menstruationscykler och ägglossning. 2014. (2014-12-10).

Kvinnosidan.se. Menstruationscykeln. 2011. (Hämtad 2014-12-11)

Förslag på vidare kunskapsinhämtning:

Menstruationscykeln (En film från en föreläsning vid Uppsala Universitet)

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 17 december, 2014 av i Endokrinologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: