Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Defosforylering

Defosforylering är motsatsen till fosforylering, också en viktig process i samband med cellsignalering. Det fungerar på samma sätt men åt andra hållet. Här heter proteinet som driver på defosforyleringsprocessen fosfatas. Ett protein som är fosforylerat har en fosforgrupp bunden till sig. I kontakt med fosfatasproteinet kommer ADP att ombildas tillbaka till ATP. Detta resulterar i att det fosforylerade proteinet blir av med sin fosforgrupp. I stället kommer vätejonen att binda till syret på proteinet.

Vi kan exempelvis ta exemplet från mitt inlägg om fosforylering. Jag använder samma bild här som i det inlägget, enda skillnaden är att jag har vänt på pilarna, eftersom processen går åt andra hållet.

defosfor063

Ett enkelt sätt att komma ihåg processerna på en tenta är att komma ihåg vad ATP och ADP står för. ATP betyder adenintrifosfat, alltså adenin och tre fosfat. ADP betyder adenindifosfat, alltså adenin och två fosfat. De två första bokstäverna i defosforylering, de-, betyder att man tar bort. En fosforgrupp ska tas bort från proteinet, det betyder att den borttagna fosforgruppen ska ta vägen någonstans. Då går processen från ADP till ATP. Fosforylering är tvärt om.

Källa: 

Loitto, V. Basal cellsignalering 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-08-27.

Loitto, V. Basal cellsignalering 2. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-08-28.

Nilsson, S. Metabolism. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-04-04.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 december, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: