Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Praktiskt Tentamen: Biomedicinsk laboratorievetenskap i Endokrinologi och Infektion

Idag gick den praktiska tentan för termin tre då vi ju har läst biomedicinsk laboratorievetenskap med inriktning mot endokrinologi och infektion. Jag är klar med hälften av den utbildning som ska göra mig till biomedicinsk analytiker! Vi var schemalagda mellan kl. 08:00 och 16:00. Det blev alltså en heldag. Det ingick en hel del väntan mellan olika stationer. Vi hade tre stationer, de obligatoriska som går varje termin:

Kemisk analys. Här fick jag en liten överraskning. Jag trodde at vi skulle få göra en ELISA-laboration, men det var inte riktigt så. I stället skulle vi göra en kvalitetssäkring av en simulerad ELISA-laboration. I detta ingick frågor om kvalitetssäkring, en del pipettering, samt ren matematik; standardavvikelse, variationskoefficient, absolut fel, samt relativt fel. Dessutom fick vi också frågor knutna till en annan laboration som vi gjort den här terminen, nämligen den om centrifugering av blodceller. Här skulle vi kunna räkna på g-krafter och rpm. Den här delen av tentan varade i två timmar.

Mikrobiologi. Här fick vi, som vi redan visste sedan tidigare, arbeta med kompendiet vi fick på laborationen ”okända prover.” I den laborationen ingick ju fyra prover. På tentan fick jag två prover, ett från sår (allmän odling) och ett från nasopharynx (svalg). Denna del av tentan var uppdelad i tre bitar, och förutom att vi skulle kunna avgöra odlingar, gramfärgningar,  resistens och läsa av rör, var vi också tvugna att tänka på eventuella övriga analyser som skulle kunna behöva göras. Den här delen av tentan tog två timmar att utföra.

Histologi. Det här gick till på exakt samma sätt som föregående terminer. Jag fick 10 minuter på mig att förklara vilket preparat jag ser i mikroskopet, samt vilka de olika vävnaderna/cellerna är. Jag skulle kunna de latinska namnen, och fick lite frågor kring funktioner. Det är dock inte funktionen som är det viktigaste på den histologiska tentan (det kommer att vara viktigt på den teoretiska tentan) utan snarare själva histologin som är viktig: namn och placering på vävnader och celler. Preparatet jag fick var Ryggmärg: Thoriac region, och då fanns det ju även möjlighet att prata om ryggmärgens nervvävnad.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 9 december, 2014 av i Infektion och märktes .
%d bloggare gillar detta: