Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Plexus choroideus (blodkärlsfläta)

Pleaxus choroideus kan också kallas för choroidal fläta, eller blodkärlsfläta. Det finns flera sådana här blodkärlsflätor, men vad är det för någonting då? När jag skrev om ryggmärgen nämnde jag också ventriklarna. Ventriklarna är ju de små vätskefyllda utrymmena i hjärnan, och det finns flera av dem. Den fjärde av dessa ventriklar sträcker sig från hjärnan och ner i ryggmärgen.

Som jag tidigare nämn finns det något som heter pia mater. Detta är en hinna som omger både ryggmärgen och ventriklarna i hjärnan. Men pia mater är inte alltid slät, den veckar sig också (som dubletter i tredje och fjärde ventrikeln, samt i sidoventrikeln). Det är de små vecken som kallas för plexus choroideus. Dessa består av lucker bindväv. De producerar den vätska som finns i ventriklarna. Vätskan kallas för cerebrospinalvätska och fungerar bland annat som stötdämpare åt våran hjärna när vi rör på oss. Här kommer de lager som finns i plexus choroideus som vi ska kunna:

Plexus: Vi ska hitta något kallat ”plexus.” Jag är ännu inte helt säker på vad det är, men efter lite undersökande tror jag att det är själva veckningen av pia mater, som består av ependym, i vilken vi hittar kapillären. Jag återkommer när jag vet säkert!

Lamina epithelialis: är en form av ependym (som jag nämnt när jag skrev om ryggmärgen). Men detta ependym kallas här för lamina epithelialis och består av ett lager kubiska eller något cylindriska celler.

Kapillärslingor: Det finns många kappillärslingor i preparatet, alltså kapillärer som går i slingor.

 Cplexus060

Källa:

Abdel-Dayem, M. Histology for medical students 2014. Facebook-grupp för studenter som läser medicin. Temat är histologi, och Dr. Abdel-Dayem svarar på frågor, lägger in bilder med mera. Jag rekommenderar verkligen denna grupp! 2014-12-20.

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet. I samarbete med KK-stiftelsen. Nervsystemet.se. 2014-10-12.

Nilsson, A. Histologiska preparat. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-11-12.

Samtal med klasskamrat, i förtydligande syfte. 2014-11-12.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 oktober, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: