Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Diagnostikforum 2014

Spiran

Diagnostikforum 2014 skedde det här året i Kulturhuset Spira, Jönköping.

I veckan som varit har Diagnostikforum 2014 pågått i Jönköping under dagarna tre. Detta är alltså en mässa till för landets alla färdiga och blivande biomedicinska analytiker. Universitetet gav oss möjlighet att göra ett besök där under torsdagen, och det är klart att jag åkte! Efter ungefär två timmar på tåget kom jag fram till Jönköping och tog en snabb promenad till Kulturhuset Spira. Registreringen påbörjades kl. 08:30, och en halvtimma senare satt vi på åhörarplatserna vid teatern och fick ett välkomnande.

Dagen var uppbyggd på ett sådant sätt att det fanns montrar runt om i hallen. Diverse företag presenterade främst olika tekniska lösningar att använda sig av inom laboratorier. Här kunde man svänga runt och titta, samtala och knyta kontakter med andra biomedicinska analytiker vid de tillfällen man inte satt inne i teatern och deltog i en föreläsning. Bland annat fick jag pröva att använda en butterfly-nål, en nål som jag ju har använt tidigare under min praktik. Den här gången stack jag den i en liten gummiplatta, och fick lära med en fin teknik för att föra ut nålen ur ”patientens arm” samtidigt som jag för skyddet över nålen för att varken jag eller patienten ska sticka sig av misstag. Det är tydligen inte många som känner till tekniken. IMG_2282När jag var ute på praktik fick jag inte heller lära mig detta, men det kändes väldigt smidigt och enkelt. Man sätter ena fingret framför nålen, det andra fingret på ”vingen” (båda fingrarna på vänstra handen), medan man tar tag om den lilla spärren eller knappen med den högra handens tumme och pekfinger. Sedan för man nålen ut ur patientens arm. Eftersom man håller ”vingen” nedtryckt med ena fingret samtidigt, kommer skyddet att dras över nålen samtidigt som den förs ut ur armen och så har man skyddat både sig själv och patienten från ofrivilliga nålstick. Bra!

Jag träffade också en del egna företagare som visade mig tekniska maskiner som jag inte tidigare känt till. Jag presenterar lite bilder här 🙂 De föreläsningar jag deltog i, som åhörare, var:

  • Drogstabiitet i metodvalidering – exempel ur ett forensiskt perspektiv
  • Gemensam laboratoriemedicin
  • Framtidens lab, tjänstestruktur och befattningar
  • Utbildning i Örebro, hur gick det första året?
  • AST – akademisk specialtjänstgöring för biomedicinska analytiker
  • Hematologi (läran om blodet)

Efter nyår kommer en ny Patientsäkerhetslag. Håll utkik efter den! Dessutom finns det tankar om att biomedicinska analytiker i framtiden ska få ett AT-år, precis som läkarna idag har. Tanken är att vi ska få ett år på oss att komma in i vår yrkesroll och få så mycket erfarenhet som möjligt. Det tycker jag verkar vara en bra idé! Vad tycker du?

Under eftermiddagen stötte jag oIMG_2281ckså ihop med en student från annan ort och fick ett väldigt intressant samtal. Hon hade erfarenhet av att möta BMA-studenter från andra länder vilket hon berättade lite om. Yrket har väldigt olika status i olika länder, och det finns också olika krav på legitimation. En del länder kräver att studenten efter examen ska göra en tentamen som täcker hela utbildningen, och då måste man prestera i stort sett alla rätt för att få sin legitiIMG_2279mation. Vi pratade också en del om vår titel. I Sverige kallas vi för biomedicinska analytiker, på engelska heter det biomedical scientist, i Norge kallas det för bioingenjör. I något land, jag minns inte vilket, kallas det också för bioanalytiker. Det skiljer sig ganska mycket, och det går ju att diskutera vad vårt yrke står för och vad vi vill säga med vår titel. Det vi gör omfattar ju både biologi, medicin, analys och teknik vilket jag tycker kom fram tydligt på mässan. Nästa år kommer mässan att vara någon annans stans i landet.IMG_2283

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 18 oktober, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: