Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Pons

Pons sitter i hjärnan. På ren svenska kan man kalla pons för bryggan, eller hjärnbryggan. Den hör till hjärnstammen. Om man utgår från bryggan och sedan går neråt kommer bryggan att övergå till den förlängda märgen. Uppåt går den i stället över till mitthjärnan. Men bryggan har också kontakt med lillhjärnan genom så kallade lillhjärnsarmar. Pons styr bland annat vår vakenhet och sömn, och våra sinnesintryck (främst smärtupplevelser). Här ska vi kunna finna och förklara följande:

Nucleus locus coeruleus  sitter i den främre delen av pons och kallas också för den noradrenerga kärnan. Det finns två stycken sådana här kärnor eller områden, en på vardera sida (höger och vänster).

Den fjärde ventrikeln sitter också i den främre delen av pons, framför och mittemellan nucleus locus coeruleus, som ett T omgivet av två prickar skulle man kunna säga.

Ependym (ependymceller) är en ”vägg” både i hjärnans ventrikelsystem och i ryggmärgen. det räknas till den så kallade gliavävnaden, och hör till den ursprungliga vävnaden i det centrala nervsystemet. Det är ett enkelt lager cylindriska celler. Ventriklarna är ju hålrum i hjärnan, fyllda med vätska. Det är runt dessa hålrum som det finns en vägg. I själva pons omger ependymet den fjärde ventrikeln som liksom sträcker sig från mitthjärnan ner i pons.

Pedunculus cerebellaris superior kan också kallas för den övre lillhjärnsarmen, det är ju en sådan arm som ser till att pons binds samman med lillhjärnan. Genom den här lillhjärnsarmen kommer framför allt signaler ut ur lillhjärnan och in i andra delar av hjärnan.

Pedunculus cerebellaris media är också en lillhjärnsarm, den tjockaste av dem. Här finns det nervtrådar som börjar i pontinekärnorna. Här passerar signaler från stora hjärnans bark till lilla hjärnan. Armen har kontakt med ponteinekärnorna.

Pontinekärnor (ponskärnor) som tar emot emot signaler från cerebrala cortex. Här finner vi också pontocellulära fibrer, de är ganska typiska för pons. Fibrerna förgrenar sig till ponskärnorna. Vi finner detta område främst i mitten på pons.

pons044

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet. I samarbete med KK-stiftelsen. Nervsystemet.se. 2014-10-12.

5 comments on “Pons

  1. Pingback: Autonoma nervsystemet, Emotioner | Biomedicinsk Analytiker

  2. Pingback: KOL och Astma | Biomedicinsk Analytiker

  3. Pingback: Centrala och perifera nervsystemet | Biomedicinsk Analytiker

  4. Pingback: Cortex cerebri | Biomedicinsk Analytiker

  5. Pingback: Medulla oblongata | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 5 oktober, 2014 by in - Histologi T3, Termin 3 and tagged .
%d bloggare gillar detta: