Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Lillhjärna (Corpus Cerebellum)

Jag tycker att det är så fint att lillhjärnan ibland kan kallas för Livsträdet. Men det latinska namnet är Corpus cerebellum, och egentligen är det bara en del – den vita substansen – som kallas för livsträdet eftersom den kan se ut som ett träd när man tittar på det i genomskärning. Lillhjärnan består av fyra skikt och utifrån och in är dessa: pia mater, lamina moleculare, lamina ganglionare och lamina granularia. Observera dock att pia mater inte riktigt räknas som ett skikt, snarare bara ett hölje som omger lillhjärnan. Oftast säger man att lillhjärnan har tre skikt, alla de nämnd utom just pia mater. Lillhjärnans uppgift är styra vår motorik, alltså våra rörelser. Den hjälper oss bland annat att hålla balansen. Det är också i lilla hjärnan som inlärda saker finns kvar, så att vi kan använda oss av dem om och om igen; att skriva eller att cykla.

Pia mater: är något man finner runt ryggmärgen. Jag har tidigare, redan under den första terminen, skrivit om dura mater. Pia mater finns i det här fallet, när vi pratar om lillhjärnan, runt hela lillhjärnan. Det är som ett tunt lager med blodkärl i. Man kan tänka på det lite om det där tunna bruna lagret som finn runt en valnöt.

Lamina moleculare: innehåller inte så många celler, man kan hitta en och annan multi-polär korgcell som är en typ av nervcell. De har GABA (en smörsyra som hämmar nervcellers impulser) som neurotransmittor. Det finns också en och annan stjärncell. Stjärnceller är också en nervcell, och har precis som korgcellen GABA som neurotransmittor. I det här lagret finns det också dentriter som kommer från lagret innanför; lamina ganglionare.

Lamina ganglionare: är ett lager som består av förhållandevis stora celler formade som päron. Det är dessa cellers dendriter som syns i lamina moleculare. Cellerna kallas för purkinjeceller. Även dessa har GABA som neurotransmittor. Det finns någonstant flera miljoner purkinjeceller. På purkinjecellernas dendriter finns många taggar, dendriterna bildar en trädformation. Parallelltrådarna: Genom dendritträdet går det andra trådar, och tillsammans med dendriterna skapar de en möjlighet där de parallella trådarna kan exciteras i kontakt med dendritera. Axonerna vandrar genom lagret där korncellerna finns. Lamina ganglionare är ett mycket tunt lager.

Lamina granularis: kallas också för korncellslagret. Det finns mer än dubbels så många kornceller (nervceller) här än det finns purkinjeceller i lamina ganglionare. Korncellerna är väldigt små och väldigt många. Dessutom finns det en del andra celler här också, och ett nätverk av axoner.

Cortex: det är de tre ovan nämnda lamina-lagren som tillsammans kallas för cortex.

Lillhjärna043

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet. I samarbete med KK-stiftelsen. Nervsystemet.se. 2014-10-12.

Nilsson, A. Histologiska preparat. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-11-12.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 5 oktober, 2014 av i Endokrinologi, Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: