Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Sympatisk ganglion

sympganglio038

Det första jag tänkte på när jag såg det här preparatet var; vad betyder ordet ganglion? Jo, ganglion är en utbuktning på en led eller en sena, fylld med ledvätska. Men i det här fallet är det inte riktigt så, i stället är det en nervknuta som sitter på det sympatiska nervsystemet. Som en utbuktning på nerven… Motsatsen till sympatiskt nervsystem är parasympatiskt nervsystem. Båda systemen tillhör ett större system som kallas för det autonoma systemet. Allt som sker i det autonoma systemet är utanför vår vilja; det justerar vårt blodtryck, våra hjärtslag osv. Skillnaden mellan det parasympatiska och sympatiska nervsystemen är att den sympatiska delen har en aktiverande roll (hjärtat slår snabbare när vi måste springa), medan den parasympatiska delen tvärtom har en lugnande roll i vår kropp (hjärtat saknar ner, matsmältningen kanske kommer igång). Och det sympatiska ganglionet är alltså en nervknuta på det system som fungerar lugnande på vår kropp.

Det sympatiska ganglionet omges av en bindväv och fett, som en kapsel. I den kapseln finns det också nerver och blodkärl. Det här preparatet kan man känna igen genom att:

  • cellkropparna (perikarya) eller det som också kan kallas för soma, är utspridda bland grupper av omeylineserade axon. Det ser ganska oregelbundet ut i mikroskopet.
  • perikarya är ganska små.
  • det saknas så kallade satellitceller, om de över huvud taget finns är det inte många.

Man kan också se en hel del större celler i preparatet. Det är neuroner, och deras cellkärna kan ligga lite vid sidan av (alltså inte precis i mitten på cellen).

Schwannceller: Runt neuronen finns ibland s.k. satellitceller, som alltså är en form av förändrade Schwannceller. Det finns ganska få av dem som sagt var, men Schwannceller (omodifierade) finns det mängder av och de finns där antingen som ett skydd av neuronerna eller som en del av nerverna som sträcker sig genom preparatet. Dessa celler har jag nämnt i föregående preparat, då jag skrev om den perifera nerven.

Omyeliniserae axon: Även axonet har jag nämnt när jag skrev om den perifera nerven. Axonet går som en liten sträng genom preparatet, man kan liksom se denna del av neuronet.

Och så en film som förklarar..  Det är som vanligt Shotgun Histology från YouTube.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW. 2011.

Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet. I samarbete med KK-stiftelsen. Nervsystemet.se. 2014-09-29.

WhashingtonDeceit. Shotgun histology sympathetic ganglion. Film. YouTube. 2007-08-23. (Hämtad 2014-09-28).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 29 september, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: