Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Nerv (perifert nervsystem)

Ett av de histologiska preparat som vi ska lära oss den här terminen är nerven i det perifera nervsystemet (PNS). Men jag lade märke till att vi faktiskt också skulle kunna det här preparatet redan den första terminen. Jag vet inte om det är ett misstag av tryckfels-nisse eller hur universitetet resonerat, men jag tänkte att då passar jag på att fördjupa mig lite i alla fall, och repeterar. Dessutom – jag har läst histologi ett tag nu och känner att jag har lite lättare för det. Jag hoppas att jag kan beskriva preparatet lite bättre nu, därför är mitt tidigare inlägg om den perifera nerven raderat från bloggen. Den första terminen ritade jag heller aldrig någon bild över preparatet, så jag tänkte att jag gör det den här gången då.

nerv037

Nerven omges ju av tre lager, och om man går igenom de olika lagren utifrån och in är dessa: epineurium, perineurium och endoneurium. Innanför endoneurium finns axon som är ogivna av myelin. Myelinet produceras av Schwannceller. De där Schwanncellerna är de celler som det finns flest av i nerven. Det finns också en del blodkärl och fibroblaster. Blodkärlen behöver vi inte kunna peka även om det säkert är ganska lätt, men de andra delarna tänkte jag gå igenom lite kort.

Epineurium: Det här är alltså lagret längst ut. Det omger hela nerven och ligger alltså utanpå både perineutium, endoneurium och själva nervcellerna. Epineurium är i själva verket en av de två typer av bindväv som finns. Detta är den täta, oregelbundna bindväven. Det finns lite blodkärl här.

Periuneurium: är också en form av bindväv. Den sitter mellan epineurium och endoneurium. Lagret kan vara ett eller ett par cellager tjockt, helt beroende på tjockleken på nerven det omger. På det ställen där lagret är lite tjockare finns det kollagenfibriller mellan cellagren. Vad som är viktigt med perineurium är att komma ihåg att bindväven är specialiserad. Det finns en diffusionbarriär i det här lagret, det är som en ”vägg” mellan blodkärl och nerver. Genom den väggen är det bara vissa ämnen som kommer igen, inte alla. Cellerna i det här lagret har receptorer och enzymer som gör att olika ämnen kan transporteras med hjälp av aktiv transport. Här finns också mastcller och makrofager.

Endoneurium: detta är lös bindväv som består av kollagenfibrer. Den omger alla nervfibrer, en och en. Bindväven är det som gör att de olika nerverna kan bindas samma till grupper kallade fasikler. I det här lagret hittar man också lite fribroblaster, mastceller och makrofager. Men framför allt finns det mycket Schwannceller. Om man titta på nerver när den är skuren tvärs igenom kan man i det här lagret se något som nästan ser ut som stekta ägg. I mitten finns en liten prick, det är axonet (en nervcell). Runt axonet finns myelin. Myelin fungerar som isolering skulle man kunna säga, det gör så att en nervsignal inte sprider sig utanför nerven, utan faktiskt fortsätter genom nerven. Tänk på det ungefär som plasten runt en elektrisk kabel.

Firboblaster: Det här är ju en typisk bindvävscell, jag tror jag gick igenom det under den första terminen. Man kan känna igen den här cellen som en lång smal cell med rund kärna. Cytoplasman är rödaktig.

Schwannceller: Detta är de celler som det finns mest av i den perifera nerven. De producerar myelin. Schwanncellen hör till gliacellerna, och de virar sig liksom runt nervtrådarna som ett skyddande lager. Man skulle kunna säga att det är en slags stödjande vävnad, att de stödjer nervcellen. Schwannceller är lite mindre och lite mörkare än axonen. Du hittar Schwanncellerna alldeles intill axoner, vid sidan av och alldeles innanför cellmembranet.

Nerv i genomskärning.

Här ser du nervfibrerna.

Riktigt nära. Kan du urskilja de olika lagren?

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Sahlgrenska Akademien vid Göteborgs Universitet. I samarbete med KK-stiftelsen. Nervsystemet.se. 2014-09-24.

Ross, M. Wojchiech, P. Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

Shotgun Histology. Nerve. YouTube.

En kommentar på “Nerv (perifert nervsystem)

  1. kirey89
    10 januari, 2017

    hej! vad kul att det finns även bilder nu))) tack för din underbara blogg som hjälper mig så mycket! synd att det är mycket lösenordskyddade inlag i termin 3 som jag läser just nu.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 24 september, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: