Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Antigener: 5 klasser

Olika antigener som sitter på cellens ytan klassas i fem olika grupper. Hur de klassas beror på hur de sitter i cellmembranet. De fem olika typerna är:

Typ 1;

Proteinet passerar cellmembranet en enda gång. På insidan av cellen sitter en COOH-terminal, på utsidan sitter en NH2-terminal. Ett exempel på CD (cluster of differentiation) typ ett är CD19.

CDtyper025

Typ 2:

Proteinet passerar, precis som typ ett, cellmembranet en enda gång. Men här sitter terminalerna tvärt om. På insidan sitter NH2-terminalen, och på utsidan sitter COOH-terminalen. Ett exempel på CD typ av är CD70.

CDtyper025

Typ 3:

Proteinet passerar cellmembranet flera gånger. Som ett resultat av det faktum att de passerar membranet flera gånger kan de bida kanaler genom vilka joner eller mindre molekyler kan passera cellmembranet. Ett exempel på detta är den G-proteinkopplade receptorn som jag kommer att berätta mer om längre fram. I bland kan de båda terminalerna COOH och NH2 dessutom sitta på insidan av cellens membran. CD20 är ett exempel på ett typ-tre CD.

CDtyper025

Lägg märke till att bilden ovan föreställer ett G-protein, som jag ju har nämnt i mitt tidigare inlägg om cellkommunikation. N-terminalen som sitter på cellens utsida är det samma som -NH2, och C-terminalen på cellens insida är detsamma som -COOH.

CDtyper025

Typ 4:

Dessa proteiner ser ut som typ 3, med den skillnaden att typ 4 har en vattenfylld kanal. Mig veterligen finns det dock ingen CD-antigen som passar in på typ 4. Den känns inte så relevant just nu, och eftersom den liknar typ 3 har jag heller inte brytt mig om att rita någon bild som visar på typ 4.

Typ 5: 

Den femte och sista typen av protein sitter fast i cellmembranet med hjälp av en lipid (en lipid är ett fettliknande ämne). Man skulle kunna säga att proteinet är ”ankrat” i cellmembranet, och det vanligaste ankaret är GPI-ankaret. GPI är en förkortning som står för glykosylfosfatidylinositol, vilket är ett ord som jag inte tänker ägna någon tid åt att lägga på minnet just nu i alla fall. De GPI-förankrade proteinerna har en NH2-grupp på utsidan av cellmembranet. CD52 är ett exempel på ett typ-fem CD.

CDtyper025

I det här inlägget kommer jag inte fördjupa mig något mer i dessa olika proteiner och hur de förhåller sig till cellmembranet. Men jag tror att den här kunskapen kommer att vara en bra grund att stå på resten av kursen.

Källa:

Lichtman, L A. et al. Williams Hematology. USA: The McGraw-Hill Companies. 2010.

Loitto, V M. Basal cellsignalering, del 1. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-08-27.

Loitto, V M. Basal cellsignalering, del 2. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-08-28.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 21 september, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: