Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Sköldkörteln

Thyroidea024Sköldkörtelns medicinska (latinska) namn är tyroidea. Den sitter på framsidan av halsen, under struphuvudet och runt luftstrupen. Den har till uppgift att producera många olika hormoner som behövs på olika ställen i kroppen, och den styr dessutom ämnesomsättningen. Körteln väger runt 10 – 30 gram, och den består av två lober. Mellan loberna finns ett utrymme som kallas för istmus. Hormonerna som sköldkörteln skapar är tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3) som båda innehåller det livsviktiga ämnet jod, samt kalcitonin som påverkar kalciumomsättningen. På det här organet ska vi kunna hitta följande tre delar:

Folliklar: dessa är runda och runt dem finns epitelceller. Det finns många folliklar, hela sköldkörteln består av dem. De skiljer sig i storlek, stora och små. I folliklarna finns T3- och T4-hormonet som produceras i epitelvävnaden. Mellan folliklarna finns en så kallad interfollikulär bindväv. Här finns det väldigt många blodkärl, kapillärerna.

Kapillärer: Dessa hittar man alltså i bindväven mellan folliklarna.

Parafollikulära celler: finns mellan folliklarna, Dessa producerar ett hormon kallat kalcitonin. Hormonet påverkar omsättningen av kalcium i kroppen. Cellerna har en rosa cytoplasma och en rund cellkärna. Cellerna kan också kallas för C-celler.

Och så en film..

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

YouTube. Shotgun Histology. Thyroid. 2014-09-15.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 september, 2014 av i Endokrinologi, Histologi och märktes , , .
%d bloggare gillar detta: