Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hypofysen

Hypofysen sitter i hjärnan, utanför det som kallas för blodhjärnbarriären. Blodhjärnbarriären är till för att skydda hjärnanfrån att ta upp saker den inte ska ha i sig, från blodet. Hypofysen består av tre lober; en framlob, en intermediär lob och en baklob. Den är väldigt liten, producerar flera olika hormoner, och dessa hormoner bidrar till att kroppen i sin tur bildar mer av andra hormoner på olika ställen i kroppen. Om man tittar på hela hypofysen i genomskärning ser den nästan ut som en tunga till sin form och uppbyggnad. Här kommer de delar av hypofysen som vi ska känna till och kunna peka ut i mikroskopet:

Pars distalis: är en del av den främre loben. Det är här de basofila och acidofila cellerna finns, se nedan. Det är här som väldigt många viktiga ämnen produceras, alltså olika hormoner och hormonfrisättande ämne. Läs längre ner om cellerna.

Pars intermedia: också en del av den främre loben. Den här delen kan man urskilja från de andra delarna genom att leta efter folliklar som omges av celler (jämför detta med thyroidea).

Pars nervosa: tillhör den bakre loben. Här finner vi axoner och neuroner. Axonerna är de som för oxytocin (ett slags lyckohormon som utsöndras i samband med bland annat sex och barnafödsel) och ADH-hormonet som ju påverkar njurens upptag av vatten genom att göra aquaporinerna genomträngliga, till sina platser där de ska föras ut i blodet.

Acidofila celler: dessa celler finns i den främre loben, tillsammans med de basofila cellerna. Man kan urskilja de här acidofila cellerna därför att de är väldig röda i sin färg. De acidofila cellerna producerar hormoner, tillsammans med de basofila cellerna. Tillväxthormoner som styr hur långa vi blir (att vi växer som vi ska) och prolaktin som bidrar till bröstkörtlarnas tillväxt och utsöndring av mjölk produceras här.

Basofila celler: dessa celler finns i den främre loben, tillsammans med de acidofila cellerna. De basofila cellerna är mer blåa i sin färg än de acidofila cellerna är, vet man det kan man se skillnaden påde olika celltyperna. Även dessa celler producerar som sagt var hormoner. ACTH-hormon produceras här, vilket i sin tur påverkar binjuren. ACTH (adrenokortikotropt hormon) ät ett hormon som får njuren att ge ifrån sig glukokortikoider så som exempelvis kortisol. TSH (thyroidstumilerande hormon) produceras också av den basofila cellen, och det stimulerar thyroidea (sköldkärteln) till att producera hormonerna T4 och T3, och så är det en del hormoner kopplade till vår sexualitet som också produceras här.

Dessutom bildar framloben också något som kallas för tropiner. De har till uppgift att få de endokrina organen att växa och att bilda hormoner i rätt mängd.

Pituicyter: det är dessa celler som bygger upp den bakre lober. Detta är en form av gliaceller, hjärnvävnad.

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

YouTube. Shotgun Histology. Pituitary. 2014-09-15.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 20 september, 2014 av i Endokrinologi, Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: