I det här inlägget tänker jag kort och gott bara beskriva de olika vita blodcellerna och blodplättarna. Jag skriver alltså inte om de röda blodkropparna som kallas för erytrocyter. Jag kommer att beskriva blodcellernas färgning, hur deras innehåll ser ut (granula eller cellkärna), och formen på dem.
Vi börjar med den basofilen granulocyten. Den ser ut ungefär så här:
En basofil, mogen, på riktigt.
Till vänster en lite yngre eosinofil, till höger en mogen sådan.
Eosinofil
Anledningen till att jag samlar T- och B-lymfocyterna i en enda bild och en enda beskrivning är att man i ett mikroskop faktiskt inte kan se någon skillnad på dem. Det ser likadana ut i ljusmikroskopet.
Lymfocyt
Den vänstra neutrofilen är något mer omogen är den högra. Det är den högra som anses vara mogen.
Detta är den mer omogna formen, en stavformad neutrofil
Segmenterad neutrofil
Monocyten är den blodcell som skiljer sig allra mest, sins emellan. De kan ha olika storlek.
Monocyt
På den här bilden har jag ritat ut tre trombocyter intill en annan blodcell, den andra blodcellen kan egentligen vara vilken blodcell som helst. Jag vill bara visa på storleksskillnaden mellan de flesta blodceller och en trombocyt. Det är rejäl skillnad!
Avslutningsvis måste jag säga att det är inte så lätt alltid att avgöra vilken blodcell det är man tittat på. De är ju levande och förändras, bland är det svårt att avgöra, precis som med allt som är levande. Titta gärna på blodcellernas släktträd (jag ritade upp det i föregående inlägg där jag beskrev blodcellernas differentiering) på Karolinska Institutets sida. Där kan man också klicka på de olika blodcellerna i trädet och se lite olika bilder på hur de här cellerna kan se ut på riktigt. Webbsidan kommer här: Cellträd (Karolinska Institutet). Dessutom kan du också göra ett test, där du genom att titta på foton av blodceller får avgöra vilken typ av blodcell det är. Om du svarar fel kanske det dyker upp ett formulär där du får svara på frågor om cellen utseende och färg. Det kan göra det lättare av komma ihåg vilken typ av blodcell det är då. Du hittar testet här.
Institutionen för neurovetenskap. Karolinska Institutet. Cellschema. Utbildningswebben. (Hämtad 2014-09-05).
Ross. M H, Pawlina, W. Histology – A text and Atlas. With correlated cell molecular biology. 6:te upplagan. USA: Lippincott Wiliams and Wilkins. 2011.
Theml, H. et al. Color atlas of hematology. Practical Microscopic and Clinical Diagnosis. 2:a upplagan. USA: George Theme Verlag. 2004.