Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Optisk nerv

Den optiska nerven hör till det centrala nervsystemet, CNS. Nerven är omgiven av tät fibrös kapsel som är en utskjutande del av dura mater. Under dura mater finns arachnoidea. Sedan finns pia mater närmast nerven. Nervtrådanrna är tätt packade och indelas i buntar (alltså inte i tydliga fasicler). Nervtrådarna omges av oligodentrocyter som är celler som producerar myelin. Den plats där den optiska nerven lämnar ögat kallas för optiskt disk. Själva nerven består av axon som kommer från ganglioncellerna i retina. Här kommer en liten fördjupande presentation av de delar vi ska kunna peka ut i det här preparatet.

Dura mater omger den omptiska nerven. Lagret är ganska tjockt och bestå av ganska hård fibrös (rik på fibrer) vävnad som har ytterst få blodkärl om några alls. På insidan kantas dura mater av endotelvävnad.

Arachnoidea är lagret under dura mater. Det är ett membran som består av lös bindväv. Arachnoidea är nära sammankopplat med pia mater genom skiljeväggar. Närheten mellan arachnoidea och pia mater är större än till dura mater.

Pia mater finns under arachnoidea och är lagret närmast nervtrådarna. Pia mater består av en del fibrös vävnad, och många små blodkärl. Den delar upp nerven skulle man kunna säga, i buntar, genom att skicka in något som kallas för septa eller septum. Ordet betyder ”avskiljande vägg”. Pia mater skickar alltså in små avskiljande väggar i nerven.

Oligodendrocyter är celler som prodycerar myelin. Dessa omger nervtrådarna. Man säger att nervtrådarna är myeliniserade.

Nervtrådarna är tätt packade i buntar, inte tydliga fasikler.

Som lite kuriosa kan jag också nämna att det finns ett utrymme mellan arachnoidea och pia mater. Detta utrymme kallas för det subarachnoida utrymmet. Dessutom är det så att mitt i nervtråden hittar man också en ven och en artär. Venen och artären syns på min bild, men jag har inte markerat dem.

optisknerv019

Optisk nerv.

Källa: 

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

Nilsson, A. Histologiska preparat. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-11-12.

YouTube. Shotgun Histology. Eye. 2014-09-11.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 11 september, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: