Hornhinnan

Hornhinnan kallas för cornea. Här ska vi kunna peka ut alla de olika lagren. Utifrån och in är dessa; ett flerskiktat epitel, Bowman´s membran, substantia propria (stroma), corneaendotelet samt Descemet´s elastiska membran. Jag tänkte gå igenom de olika lagren ett i taget och jag börjar med det yttersta lagret, alltså det lager som luften kommer i kontakt med.

Flerskiktat epitel; är naturligtvis en väldigt jämn yta. Det förekommer inte så mycket nötning här, därför är epitelet inte förhornat. Längst ut finns det mikrovilli på det kubiska epitelet. Det är flerskiktat, det ligger nämligen runt 5 – 6 cellkärnor på varandra i det här lagret. Som du säkert vet är cornea väldigt känslig. Det beror på att det finns fullt av fria nervändsslut i  epitelet.

Bowman´s membran; består av en mängd kollagentrådar. Dessa ligger på ett speciellt sätt som gör att cornea trots allt är genomskinlig. När man tittar på Bowman´s membran genom ett ljusmikroskop ser man det bara som ett enda lager något ljust rosa utan innehåll, utan cellkärnor, utan något alls. Det är just bara ett membran.

Substantia propria; eller stroma som det också kallas, är precis som det låter bindväv. Vi känner igen det här ordet stroma från andra vävnader jag nämnt under tredje terminens studier. Den här bindväven är regelbunden. Fibrobaster och kollagena fibrer bildar ett fint närverk. I stroman kan man också se de tillplattade cellkärnorna från keratocyter. Här finns också också lymfocyter.

Descemet´s elastiska membran; detta är corneaendotelets basalmembran.

Corneaendotelet; består av oregelbundna skivepitelceller. Man kan se ett fåtal celler som ligger tillplattade och utspridda.

cornea018

Du har också en väldigt bra film att titta på, om du vill.  Det är Shotgun Histology på YouTube som går igenom ögats histologi. Titta gärna på den!

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

MedicinskOrdbok.se

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

Solunetti. Iris, värikalvo, iris. 2006. (Hämtad 2014-09-02).

WhashingtonDeceit. Shotgun histology eyes. Film. YouTube. 2007-08-23. (Hämtad 2014-09-02).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.