Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Hornhinnan släpper in alla våra synintryck, samtidigt som den också skyddar ögat

Histologi är läran om studier av biologisk vävnad genom mikroskop. Hornhinnan är ett av de preparat vi ska lära oss den här terminen. Den kallas för corneae på latin, och består av flera vävnadslager. Känner du till dem? Vi går igenom dem utifrån och in. Längst in på vår hornhinna sitter ett flerskiktat epitel, sedan följer Bowman´s membran, substantia propria (stroma), corneaendotelet samt Descemet´s elastiska membran. Jag tänkte gå igenom de olika lagren ett i taget och jag börjar med det yttersta lagret, alltså det lager som luften kommer i kontakt med.

Hornhinnan består av fem olika lager

Ett flerskiktat epitel finns längst ut på hornhinnan. Det är naturligtvis en väldigt jämn yta. Det förekommer inte så mycket nötning här, därför är epitelet inte förhornat. Längst ut finns det mikrovilli på det kubiska epitelet. Som jag skrev är det flerskiktat, det ligger nämligen runt 5 – 6 cellkärnor på varandra i det här lagret. Och som du säkert vet är cornea väldigt känslig. Det beror på att det finns fullt av fria nervändsslut i  epitelet.

Bowman´s membran består av en mängd kollagentrådar. Dessa ligger på ett speciellt sätt som gör att hornhinnan trots allt är genomskinlig. När man tittar på Bowman´s membran genom ett ljusmikroskop ser man det bara som ett enda lager något ljust rosa utan innehåll, utan cellkärnor, utan något alls. Det är just bara ett membran.

Substantia propria, eller stroma som det också kallas, är precis som det låter den bindväv som finns i corneae. Vi känner igen ordet stroma från andra vävnader jag nämnt under tredje terminens studier. Den här bindväven är regelbunden. Fibrobaster och kollagena fibrer bildar ett fint närverk. I stroman kan man också se de tillplattade cellkärnorna från keratocyter. Här finns också också lymfocyter.

Descemet´s elastiska membran är basalmembran som hornhinnans enotel vilar på. Jämför gärna detta med hudens basalmembran.

Corneaendotelet sitter längst in på hornhinnan. Det består av oregelbundna skivepitelceller. Man kan se ett fåtal celler som ligger tillplattade och utspridda.

cornea018

Du har också en väldigt bra film att titta på, om du vill.  Den handlar om hela ögat. Det kan vara bra att se den och få ett helhetsperspektiv över hornhinnans plats i ögat. Filmerna är gjorda under namnet Shotgun Histology. De finns på YouTube. Titta gärna på den!

Källa:

Histologi-Preparatkompendium Hornhinnan. 2012-09-05. Linköpings Universitet.

MedicinskOrdbok.se

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

Solunetti. Iris, värikalvo, iris. 2006. (Hämtad 2014-09-02).

WhashingtonDeceit. Shotgun histology eyes. Film. YouTube. 2007-08-23. (Hämtad 2014-09-02).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 4 september, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: