Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Visualiseringsbordet

De flesta människor har en IPad eller liknande. I den kan vi läsa nyheterna, lyssna på radion, chatta, maila, ringa, dela dokument och så vidare. Tänk dig nu att du har en IPad som är lika stor som ditt TV-bord. Tänk dig att du har laddat ner ett dataprogram som innehåller mängder av riktiga bilder på människans alla kroppsdelar. Då har du ett visulariseringsbord. Ett sådant finns på Hälsouniversitetet, vid Linköpings Universitet, och nu när vi elever har fått en visning på hur det fungerar är vi fria att använda det när vi vill.

Det finns två program i datorn. Ett program presenterar ritade bilder som ur en lärobok, på kroppens alla delar. Skillnaden mot läroboken är att här kan man plocka bort lager och välja exakt vad man vill se. I det andra programmet finns bilder som är tagna med hjälp av slätröntgen, datatomografi och magnetresonans. Nu kan du själv välja vilken del av kroppen du vill titta på. Och du kan inte bara välja om du vill titta på foten eller huvudet. Du kan faktiskt ”åka” genom hela kroppen, lager efter lager. Du kan välja om du vill titta på hjärnans blodkärl, benens skelett, vätskefyllda utrymmen i kroppen… Du kan förstora, snurra och skära 3D-bilderna på ett sådant sätt att du får se exakt det du vill titta på oavsett hur djupt in i kroppen det sitter.

Det här är ett fantastiskt verktyg som kan vara bra att ha i många sammanhang. Bilderna i läroboken berättar inte alltid sanningen, ofta finns det förenklingar och generaliseringar. Men bilderna i visulariseringsbordets program är äkta, och de presenterar därför också en verklig bild av hur det kan se ut i människokroppen. Fantastiskt!

vbord

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 september, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: