Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Regnbågshinna

Iris2017

Placeringen av iris i ögat.

Regnbågshinnan kallas för iris. Det sitter i ögats främre del, mellan pupillen/ögonlinsen och cornea (hornhinnan). Det är regnbågshinnan som är färgad, det är den som avgör vilken färg man har på sina ögon. Men iris främsta uppgift är ändå att se till att lagom mycket ljus kommer in i vågat. Jag kommer förklara hur det går till. Iris består av flera lager, och det är dessa fyra lager vi ska kunna identifiera, tillsammans med sfynktermuskeln och det pigmenterade epitelet.

Iris1016

Iris i genomskärning

Om vi går igenom iris utifrån och in ser det ut så här: ytan längst ut (1) mot ögonhinnan består av fibroblaster och melanocyter. Fibroblaster är ju omogna celler som bildar den vävnad som kallas för bindväv. Melanocyter är en typ av celler som skapar ett pigment som heter melanin. Det är mängden melanin som bestämmer vilket ögonfärg man har.

Nästa lager (2) består a bindväv som innehåller kollagentrådar. Det här bindväven saknar blodkärl.

Därpå följer ett lager (3) som består av vad som kallas för stroma. Stroman är en stödjande bindväv, men till skillnad från det tidigare lagret innehåller den här bindväven mycket blodkärl.

Det fjärde lagret (4) kallas för det posteriöra membranet. Ordet posterior betyder bakre. Ett membran är en hinna. Så vi kan kalla detta för den bakre hinnan. Det här består av två muskeltyper. Närmast pupillen finns sfinktermuskeln, den drar ihop iris. Längre bort från pupillen ligger en annan muskel som ett tunnare lager. Det är dilatormuskeln. Ordet dilator innebär att det är något som gör något större, mer öppet. Alltså är en dilatormuskelfiber något som utvidgar pupillen. Nerverna är glatta, de styrs av olika nervsignaler. Musklernas yta, den ytan som går in mot ögat och alltså vilar mot linsen, är täckt av ett posteriört epitel. I detta kubiska epitel finns mycket pigmet.

Källa:

Histologi-Preparatkompendium 2012-09-05. Linköpings Universitet.

MedicinskOrdbok.se

Ross, M. Wojchiech, P. (2011) Histology: A Text and Atlas, with Correlated Cell and Molecular Biology. 6:te upplagan. USA: LWW.

Solunetti. Iris, värikalvo, iris. 2006. (Hämtad 2014-09-02).

WhashingtonDeceit. Shotgun histology eyes. Film. YouTube. 2007-08-23. (Hämtad 2014-09-02).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 2 september, 2014 av i Histologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: