Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Molekylärbiologi

Molekylärbiologi009

Molekylärbiologi, skriven av Henrik Brändén.

Henrik Brändéns bok ”Molekylärbiologi” är en av de böcker som jag satsade på att köpa. Boken fanns uppskriven i referenslistan för kursen i Laboratorievetenskap och molekylärbiologi, vilket jag tycker är bra. Den är bra på så vis att författaren berättar i detalj om många bra saker, bland annat om Den centrala dogmen, DNA-replikation, mutationer, genteknik och så vidare. Vad som framför allt är så bra är att allting förklaras från början till slut på ett väldigt grundläggande sätt. Det blir som en lättläst berättelse, lätt att följa och förstå. På många av sidorna finns bra bilder som kompletterar texten. Liknande bilder används på föreläsningarna, då är det bra att man kan titta på sådana bilder i en bok i lugn och ro innan föreläsningen. Ibland görs jämförelser mellan pro- och eukaryot DNA. Fokus ligger på det eukaryota.

Boken delas in i tre delar. Första delen tar upp de grundläggande kunskaperna kring hur DNA är uppbyggt och fungerar. Den andra delen presenterar förklaringar kring grundläggande metoder inom gentekniken, medan den tredje delen förklarar sådant som jag tycker är mer avancerat; här skriver Henrik Brändén bland annat om sjukdomar, evolution och antikroppar. I slutet av boken finns ett litet stycke om hur man förkortat namn på gener och de proteiner generna skapar, på s. 419-431 finns instuderingsfrågor till alla kapitel, avslutningsvis finns en lista med förslag på vidare läsning. Det här en utmärkt boka att börja med. Du hittar Henrik Brändén på hans egen hemsida Henrikbranden.se

Jag köpte min bok begagnad på Bokbörsen, därför har jag den tredje upplagan. Det finns dock en ny, fjärde, upplaga. Du kan köpa boken på Bokus, Adlibris eller CDON.

One comment on “Molekylärbiologi

  1. Pingback: Korrigeringar och tillägg, termin 2 | Biomedicinsk Analytiker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Information

This entry was posted on 23 augusti, 2014 by in - Molekylärbiologi, Termin 2 and tagged .
%d bloggare gillar detta: