Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

GeoGebra

Jag har skrivit in en ny länk på sidan Utbildning. Det är en länk till dataprogrammet GeoGebra. Det är ett program som är helt gratis, och med hjälp av det kan du rita snygga kurvor från din seriespädning. Sedan kan du ladda upp kurvan som en bild till din laborationsrapport. Vidare kan du göra histogam, lådagram, räkna ut medelvärden, göra normalfördelningskurvor, göra t-test, hypotestest, leka med geometrin och göra en massa andra saker som du inte kommer behöva göra under din biomedicinska analytikerutbildning.

Det här är ett bra program för den som vill utbilda sig till biomedicinsk analytiker. Det gör det man vill att det ska göra, det är enkelt, och snyggt. Och för oss studenter är det dessutom superbra att det är helt gratis. Du kan ladda ner programmet på GeoGebras hemsida.

Här kommer tre bilder som jag har ritar med hjälp av programmet.

 

r2

Ovanstående bild är en regressionslinje. Sådana gör vi mycket av när vi skriver laborationsrapporter. Då har vi labbat och gjort en spädningsserie som visas på det här viset.

ladagram

Ett lådagram kanske kan bli aktuellt att göra när man gör sin examinationsuppgift, vem vet? Efter att just ha avslutat den andra terminen har vi inte gjort något lådagram, men vi har gått igenom det på en föreläsning. Framför allt kan detta komma till användning när vi läser forskningsrapporter. Sådana läser vi ju när vi söker information till våra studier.

Normalfordelning

Normalfördelningskurvan ska vi också känna till, både hur den ser ut och vad den visar. Den kan säkert komma till användning lite senare i utbildningen. Samma sak gäller här som för lådagrammet – förståelse av normalfördelningskurvan kommer till användning redan nu när vi studerar. Då kan et vara praktiskt att sitta hemma och leka med GeoGebra, lägga in lite egna siffror och se vad som händer. Genom att göra egna figurer lär man sig lättare att förstå andras figurer.

Histogram

Histogram har vi också pratat om på föreläsningen om statistik. Det är inget vi har använt oss av i våra egna rapporter ännu, men det är bra att kunna läsa och förstå ett histogram eftersom de finns i andras rapporter. Andras forskningsrapporter är ju ett bra underlag när vi studenter hämtar in kunskap till våra egna rapporter, basgrupper eller inför tentor.

Källa:

Eriksson, A. Metrologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-06.

GeoBebra. (Hämtad 2014-08-23).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 augusti, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: