Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Studieteknik

Jag tyckte att det var roligt att läsa mina gästbloggares inlägg den här sommaren. Björn Liljeqvist, VD för företaget Braingain skrev ju om det här med Prokrastinering, alltså att skjuta upp saker. Han skriver bland annat att det är viktigt att måla in sig själv i ett motivationshörn på ett sådant sätt att man får hjälp utiåfrån, att se till att det blir dyrt att inte hålla det man lovat. Jag tänker att att det är precis så jag har gjort med min blogg. Genom att lägga ut min kunskap offentligt har jag på sätt och vis målat in mig i ett hörn. Mina läsare förväntar sig att jag ska fortsätta att berätta om hur det är att studera på det biomedicinska analytikerprogrammet. Jag kan inte sluta nu. Dessutom känner jag också en viss press att skriva saker som faktiskt är rätt. Jag letar aktivt efter fel i min egen blogg, och när jag hittat fel rättar jag till dem. Och när jag rättar till mina fel, då har jag repeterat kunskapen jag fick på skolan. Dessutom återberättar jag kunskapen på ett så enkelt sätt som möjligt, för att andra som inte läser programmet ska kunna förstå det jag skriver. Så bloggen är mitt lilla motivationshörn som tvingar mig att hålla mig ”på den rätta vägen.” Det finns också ett belöningssystem inbakat i det här med att blogga; det är roligt att se hur många det är som faktiskt läser min blogg. Här om dagen passerade jag 22 000 klick sedan juli 2013! Jag får också en hel del fina uppmuntrande kommentarer.

När jag i början av min studietid lyssnade på Björn Liljeqvists föreläsning om att Plugga Smart pratade han bland annat om associationer. Sådant håller jag på med mycket när jag pluggar. Jag brukar rita bilder, och ibland är mina bilder kanske lite ologiska för den som inte varit med från början. Men jag försöker hitta samband mellan saker när jag ritar, och så liksom ”kodar” jag mina teckningar med koder som jag har använt mig av i många år. Ett enkelt exempel är bilden i mitt inlägg om Patofysiologiska mekanismer. Där har jag ritat en av de vita blodkroppen som kallas för makrofager som en stor fet kvinna (makro) med smink och klänning (hon är fager). Jag tror att det är viktigt att alla hittar sitt sätt att studera, att anteckna och repetera, och att – precis som Björn Liljeqvist skriver – att hitta sitt eget motivationshörn.

Jag har sammanfattat hela termin 2 i bilder, och jag tänkte att jag lägger ut de bilder som inte finns presenterade i något inlägg här nedan så att ni får se dem. Just studietekniken är jätteviktig tycker jag, att hitta sin egen metod.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 22 augusti, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: