Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Standard Error of the Mean (SEM)

Standard Error of the Mean (SEM) är ett statistiskt begrepp som visar hur mycket varje urvalsmedel i medeltal avviker från populationsmedlet.

SEM är samma sak som standardavvikelse för populationsmedlet  (medelvärdet av populationen), och används när medelvärdet är det som intresserar oss. Standardavvikelse har jag ju redan visat hur man räknar ut. Men – det går inte och vi ska inte kunna räkna ut SEM med papper och penna. Anledningen till detta är att man behöver känna till populationsmedlet för att göra beräkningar, men populationsmedlet är aldrig känt. Ska man räkna på SEM används ett datorprogram, och datorn räknar ut sannolikheten för SEM. Kravet på oss som läser andra terminen på det biomedicinska analytikerprogrammet är att vi ska förstå och kunna förklara vad SEM är.

Okej. Här kommer då formeln för hur man räknar ut SEM. Det är ingenting du ska försöka göra, för det blir bara fel eftersom man aldrig – aldrig – känner till populationsmedlet. Hur skulle du kunna göra det? Jag menar, om du exempelvis skulle mäta glukosvärdet (variabeln) hos ett antal personer (urvalet) i en population då vet du i alla fall inte vad hela populationens glukosvärde är. Du känner bara till dina mätningar som du gjorde på urvalen. Eller hur? Men det kan kanske vara bra att känna till formeln i alla fall?

Bild1

Formeln för att räkna ut SEM, vilket görs med hjälp av dator för att få ett trovärdigt svar.

 Källa: 

Eriksson, A. Metrologi. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-06.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 15 augusti, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: