Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Björn Liljeqvist: Om prokrastinering

Idag presenterar jag sommarens andra gästbloggare som är Björn Liljeqvist, VD vid företaget BrainGain, föreläsare på teman som studieteknik, kreativitet och effektivitet, författare till boken Plugga smart och lär dig mer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Björn Liljeqvist.

”Jag borde verkligen plugga, men istället sitter jag här och spelar WoW och kollar på Game of Thrones.”

Det finns hundra varianter på det citatet, inte bara beroende på vilket spel som för tillfället hemsöker den som lyssnar, eller vilken TV-serie som förslavat dem just nu. Är detta ett modernt fenomen? Knappast. Min favoritvariant av samma uttalande är ganska gammalt: ”Video meliora proboque, deteriora sequor” skaldade en gång Ovidius. Översatt till svenska: ”Jag inser och erkänner det bättre, men jag följer det sämre.”

Vi har nämligen skjutit upp viktiga saker i flera tusen år, antika referenser till fenomenet är det gott om. Varför är det så? Varför kan inte livet bara vara enkelt, där vi gör det vi känner för när vi känner för det? Enligt ett synsätt var det så livet började, när människor levde i hundratusentals år som jägare och samlare, ledda av nedärvda instinkter som fick oss att gilla vissa sysslor och ogilla andra. Dagarna var anpassade till hur livet alltid sett ut, när små stammar samarbetade för att överleva i relativ harmoni med vad naturen gav och tog. Det behövdes inga stränga normsystem för att förmå oss att göra vad de naturliga instinkterna inte ville.

Jordbrukssamhället var något annat. Vår historia, med skriftspråk, lagar och statsbildningar, börjar efter att människor blivit bofasta och lärt sig bruka jorden och följa årstiders växlingar. Belöningen för hårt arbete var nu inte längre omedelbar, i form av ett nedlagt bytesdjur eller ihopsamlade rotfrukter, utan något som kommer längre fram i tiden, när det är dags att skörda. De nedärvda impulserna räckte inte längre till, var rentav till besvär och istället fick vi stödja oss på nya moralregler, en kultur som fick oss att göra vår plikt i motsats till vad vi hade lust till.

Snabbspola till idag. En student år 2014 har på många sätt allting emot sig: Utlämnad åt sig själv ska hon dag efter dag utföra komplicerade uppgifter med oklara metoder för att längre fram i tiden demonstrera att hon uppnått vissa mål. Men instinkterna är kvar i stenåldern, något speltillverkare och tv-producenter gärna utnyttjar. Vi gillar när belöningen kommer direkt, efter en kort stunds ansträngning. Vi tycker om att se när vårt matförråd växer eller när våra klanmedlemmar uppskattar våra insatser. Och vi undviker spontant sådant vi upplever som hot, som svårlästa böcker. Det spelar ingen roll att vi ”vet” att en viss bok är betydelsefull och kommer på tentan … Boken *känns* som ett hot, som något farligt och vi drar oss därför för att börja läsa. En uppsats? Samma sak, den som skjuter upp bygger upp en spänning kring den där jobbiga uppsatsen och istället för att locka oss skrämmer den bort oss.

Att plugga på avancerad nivå är väldigt olikt det urgamla livet vi är anpassade för, kräver ett annat sätt att tänka och planera, och belöningarna följer inte samma mönster. För att få något gjort idag krävs det planering, kunskap, motivation och en mängd praktiska förutsättningar. Om det bara var att ”sätta igång” så fanns det inget problem. Men så enkelt har inte livet varit på många hundra år. Och det är här vi behöver lite hjälp.

Effektiva personer använder olika knep för att komma runt problemet. Dessa brukar kunna sammanfattas i att antingen

1) Sänka ”tröskeln” för det du behöver göra eller

2) höja tröskeln för det som distraherar dig.

Det är helt enkelt lättare att ändra på det vi behöver göra, än att ändra på oss själva. Att läsa en bok är jobbigt, att läsa fem sidor är lätt. Att skriva en uppsats är jobbigt, att skriva en disposition till en uppsats är lätt.

Omvänt: Att distrahera sig med facebook är lätt, när allt som krävs är att klicka alt+tab på tangentbordet; svårare när man stängt av datorn och lagt undan telefonen och sitter med papper, penna och en gammaldags bok.

Tröskeln i sammanhanget är det där motståndet som måste övervinnas för att komma igång. Det kan vara intellektuellt, emotionellt eller praktiskt, fysiskt. Hur sänker vi trösklarna för att plugga?

Intellektuellt: Bryt ner stora uppgifter i mindre småuppgifter som du kan klara av. Avsätt tid enbart för att gå igenom kommande arbete, där du t.ex. skapar listor på enkla, väldefinierade saker. Vi måste veta vad vi ska göra. Att vara tvingad att utföra en uppgift som är oklar är frustrerande. Hur ska jag kunna plugga effektivt om jag inte vet vad exakt det är jag ska göra? Vet jag var jag ska börja och hur jag ska göra, då är det lättare.

Emotionellt: Vi bör ha lust att plugga. Det måste komma en belöning för att vi pluggar. Om inte uppgiften i sig själv är jättekul kan belöningen vara en känsla av tillfredsställelse efteråt. Kan du göra uppgiften roligare att utföra? T.ex. genom att plugga med en vän eller på en mer inspirerande plats på stan? Har du någon liten ritual du kan göra för att gå in i ”the zone”? (Koka kaffe+sätta på rätt musik+säga de magiska orden …)

Praktiskt: Vi bör ha fysiska förutsattningar att utföra uppgiften. Det är frustrerande när man har lust att läsa en bok och känner intresse för ämnet – men samtidigt saknar en plats där man får lugn och ro. Då skjuter vi upp. Samma om vi är för trötta. Eller om boken råkade vara utlånad när vi äntligen kom iväg till biblioteket. Det hjälper att skapa rutiner som varken kräver tankearbete eller lustkänslor, sådant som går av sig självt. Vilka moment kan du göra på rutin? Vilka platser kan du återvända till, där du kommer i rätt stämning? Kan du förbättra något i din vardag, t.ex. mat- och sovvanor eller börja träna regelbundet? Poängen med att tänka på sådana praktiska, fysiska aspekter av livet är att vi påverkas av hur vi mår. Orkar vi mer, är det lättare att komma igång, även om de faktiska uppgifterna är desamma.

Allt det där är exempel på hur vi sänker trösklar. Men hur höjer vi trösklarna för distraktioner?

Intellektuellt: Bygg upp dina koncentrationsmuskler. Jobba i korta pass där du bestämmer dig för att inte låta dig bli avbruten av impulsen att kolla facebook eller spela spel.

Emotionellt: Höj kostnaden för att inte hålla vad du lovat. Sitt inte ensam där ingen ser eller bryr sig hur det går för dig, utan se till att du inte kan avvika från den rätta vägen utan att någon märker. Har du någon gång panikstädat tjugo minuter innan du fått besök hemma? Det är samma princip: måla in dig i ett motivationshörn där du får draghjälp utifrån. Du kan också placera dig själv i s.k. ”far mode”, dvs tänka på din framtid, dina förfäder, höga mål etc, allt som påminner dig om vad som gör studierna meningsfulla i ett större perspektiv, som får dig att känna dig mer ansvarsfull.

Praktiskt: Sätt dig någonstans där du inte *kan* bli avbruten. Stäng av datorn. Installera blockeringsprogram som Cold Turkey. Jobba i helskärmsläge. Kolla vilka tider på dygnet som du har lättast att jobba ostörst och utnyttja de tiderna.

Listan kan göras väldigt lång, men den är enklare att överblicka om man tänker i dessa termer. Det finns inte en enda magisk silverkula som löser alla problem, utan en mängd knep av varierande kaliber som fungerar olika bra för olika personer i olika skeden. Kanske bör man begränsa sig till ett enda knep, och börja med det. Annars blir man lätt så överväldigad av alla sätt att sluta prokrastinera att man skjuter upp det också.

Alla människor är, under vissa förutsättningar, effektiva och flitiga. Tricket är att skapa dessa förutsättningar runtomkring det vi vill få gjort. Istället för att kämpa emot våra nedärvda jägar- och samlarinstinkter kan vi då få hjälp av dem: Samla på kunskaper, på jakt efter förståelse.

© Björn Liljeqvist, 2014

******************************************

 

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 14 juli, 2014 av i Gästbloggare och märktes .
%d bloggare gillar detta: