Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Replikation av DNA

jpg514

DNA-replikation.

DNA-replikation är när DNA kopieras. Det sker i samband med celldelning, då arvsmassan ska föras vidare till ytterligare en cell. Det går till så här:

  1. Enzymet helikas binder till den position där den dubbla DNA-strängen ska öppnas – denatureras – och börjar öppna den dubbla DNA-strängen så att den blir enkel. Det bildas en replikationsgaffel, vilket innebär att den dubbla DNA-strängen nu är delad och att den består av tre delar; den bubbla delen, och två enkla delar. Platsen där dessa möts är replikationsgaffeln. I en enda cell finns det oerhört många replikationsgafflar på en och samma gång, därför går replikationen väldigt snabbt.
  2. Protein som binder till enkelsträngat DNA tillkommer i syfte att hindra de nu separerade DNA-strängarna från fogas samman igen. Vad som sker efter detta är lite olika, beroende på vilken av de två strängarna man tittar på.
  3. RNA-primas tillkommer och binder en primer till den öppna DNA-strängen. DNA-polymeras 3 tillkommer och placerar sig vid primern där den påbörjar arbetet med att foga samma enskilda nukleotider med DNA-strängen. Dessa kopplas samman med den enskilda DNA-strängen och släpper ifrån sig två sulfater. Samtidigt faller de protein som skulle hindra DNA-strängen från att fogas samma bort. Det har bildats nytt DNA. På den övre DNA-strängen bildas det i en enda lång bit, men på den undre i många korta bitar som kallas okazi-fragment. Replikationen går i olika riktningar, på båda strängarna från 5´till 3´.
  4. DNA-polymeras 1 tillkommer och tar bort DNA-primrarna och ersätter dem med DNA.
  5. Nedre DNA-strängen; DNA-ligas tillkommer och länkar ihop okazaki-fragmenten.

Källa:

Brändén, H. (2003). Molekylärbiologi. 3:dje upplagan. Danmark: Studentlitteratur.

Savage, C. DNA replication. Film. YouTube. 2012-02-05.

Söderqvist, P. DNA, gener, geners organisation och replikation. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-01-20.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 1 juni, 2014 av i Molekylärbiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: