Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Urinsediment

Här kommer det sedan tidigare utlovade inlägget om urinsediment. Läs gärna mina inlägg om Njurens funktion, Njurens sjukdomar och Diagnostik av njurens sjukdomar för att få en bättre bilda av vad detta inlägg handlar om. Urinsediment kan bestå av lite olika celler och finns av olika anledningar beroende på vad de består av. De kan också ha olika former, något som också är knutet till vad de består av och var de kommer ifrån. Inflammation i interstitet (mellan cellerna, inte i tubuli och inte i glomeruli) och tubuli är vanligtvis anledningen till vita blodkroppscylindrar, medan sjukdomar och skador i glomeruli ger i från sig både blodkroppar och cylindrar.

Först och främst är det viktigt att nämna att det även vanligtvis finns sediment i urin, som inte bildar cylindrar samt de ofarliga cylindrarna:

 • Det är de hyalina cylindrarna man finner i urin. Ordet hyalin kommer från ordet glas, och de hyalina cylindrarna är just genomskinliga som glas.
 • Plattepitel-celler. Kommer från väggen av urnvägen och vaginan. Dessa finns i mindre mängd i urinen hos friska människor.
 • Övergångsepitel-celler. På samma sätt kan det också finnas ett så kallat övergångsepitel i urinen, och mängden av dem ökar i samband med urinvägsinfektioner. Detta är dock inget man tittar särskilt mycket på i samband med diagnostik av njurens sjukdomar.

Men det finns urinsediment som man inte vill ha i urinen och som man ska leta efter när man diagnostiserar. Några av dessa är:

 • Röda blodkroppar (erytrocyter) vid glomerulonefrit (inflammation i glomerulis) och vasculit (inflammation i ett av njurens blodkärl). De bevisar att det pågår någon form av glomerulär process.
 • Vita blodkroppar (leukocyter) förekommer också normalt, precis som de hyalina cylindrarna, men de ökar kraftigt i samband med infektion, vid pyelonefrit (inflammation i njurbäckenet) och interstitiell nefrit (inflammation i njuren, kanske orsakad av en infektion).
 • Vaxcylindrar; vid kroniska sjukdomar i glomeruli då det skett en tydlig rubbning i genomsläppligheten. Filtrationen fungerar inte som den ska.
 • Fettkroppar; vid proteinuri (proteiner i urinen, albumin). Sker vid nefros (kärlen i njuren är skadade).
 • Bilirubin; (nedbrutet hemoglobin) vid skada i levern.

Det kan också vara av värde att titta på cylindrarnas form i samband, eftersom deras form säger något om vad det är som är fel.

 • Tubulis cellcylindrar; vid tubulär påverkan.
 • Finkorniga cylindrar; vid kronisk njursjukdom.
 • Grova korta cylindrar; vid njursvikt.
 • Korniga cylindrar; tecken på påverkar i tubulus. Cellerna faller samman.

Lite bilder, tagna 2017.

Källa:

Landberg, E. Njursjukdomar och diagnostik. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-13.

MedicinskOrdbok.se

Segelmark, M. Urinsediment. Föreläsning. Linköpings Universitet. 2014-03-14.

Ängelholms sjukhus. U-sediment. Metodinformation. Klinisk kemi.   2005-11-21. (Hämtad 2014-05-29).

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 30 maj, 2014 av i Metabolism och märktes .
%d bloggare gillar detta: