Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Praktisk Tentamen: Biomedicinsk laboratorievetenskap i Molekylärbiologi och Metabolism

Mina studier är i full gång! Idag gjorde vi den andra terminens praktiska tenta, efter att ha läst kursen biomedicinsk laboratorievetenskap i molekylärbiologi och metabolism. Tentan bestod av tre praktiska stationer enligt nedan;

Mikrobiologi; Här fick vi 45 minuter på oss. Under den tiden skulle vi avgöra en bakteries antibiotikaresistens, göra en biotypning av en okänd bakterie för att avgöra vilken bakterien är, samt göra ett isoleringsutstryk av ytterligare en okänd bakterie i syfte att få fram enskilda kolonier på agarplattan. Jag antar att examinatorn kommer att inkubera plattan i ett dygn och faktiskt kontrollera att det finns enskilda kolonier innan betyget sätts. Vidare skulle vi också göra en matematisk uträkning på papper som visar hur tillväxten av salmonellabakterier skiljer sig åt i filmjölk med lactobaciller och i mjölk utan lactobaciller. Uträkningen var en viable count som vi lärde oss den första terminen, men med en liten ”knorr” som komplicerade det hela.

Histologi; Den här delen av tentan gjorde vi en och en, de andra i gruppen fick sitta i ett konferensrum och vänta på sin tur. Jag satt vid ett mikroskop som var hopkopplat med ett annat mikroskop, examinatorn och jag kunde således se samma sak i våra mikroskop. På objektbordet låg ett preparat, och sedan skulle jag avgöra vilket preparatet är. Jag fick preparatet ileum, alltså den nedre delen av tunntarmen. Jag fick 10 minuter på mig att avgöra vad jag såg, och peka ut de olika lagren, cellerna och förklara vad cellerna producerar.

Kemiska analys. Den här stationen i sig var uppdelad i tre delar. Vi fick göra dem i valfri ordning, och hade totalt 1 timma och 45 minuter på oss. Men en av delarna var beroende av den andra delen.

  • Matematik; Vi skulle göra en del uträkningar av olika lösningars koncentration (bara på pappret) och förklara i detalj hur vi blandar (koncentrationer, volymer, utrustning) för att bevisa att vi kan räkna och hantera utrustningen i labbet.
  • Laboration; Vi skulle pipettera upp en mikrotiterplatta med kreatininprover, blank, kontroll och standard enligt den instruktionen vi fick. När det var klart skulle plattan läsas av i spektrofotometern.
  • Tolkning; Resultatet vi fick från spektrofotometern efter laborationen skulle tolkas av oss. Vi fick en del frågor om resultatets tillförlitlighet, tänkbara felkällor, skulle räkna ut absolut och relativt fel.

Från och med nu är det bara att plugga inför den teoretiska tentan som gäller! Den går på torsdag nästa vecka, den 5:te juni, mellan kl. 08:00 och 12:00. Om du också är sugen på att bli biomedicinsk analytiker kan du läsa sidan Biomedicinsk analytiker – vad arbetar en sådan med?

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 28 maj, 2014 av i Arbetsliv och märktes .
%d bloggare gillar detta: