Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Katalas-test

Det har varit en väldigt rolig och intressant vecka, då vi undersökt olika bakterier för att ta reda på vilken typ de är, hur mjölksyra påverkar salmonellabakterier, och om det finns E coli i naturens vatten. (Det gör det!) Nu tänkte jag bara kort förklara vad ett katalastest är.

Gramfärgning

Jag har i ett tidigare inlägg, från termin 1, förklarat vad gramfärgning är. När man har odlat fram bakterier i en suspension eller på agarplatta ska de gramfärgas. Därefter kan man med hjälp av ett mikroskop bestämma om bakterien är gramnegativ eller grampositiv. Man ser också om det är en kock, då är den rund. Det finns ju stavar och spriroketer också.

Om bakterien är gramnegativ finns det ingen anledning att gå vidare med ett katalastest. Testet används nämligen för att skilja stafylokocker från streptokocker, två bakterier som är grampositiva. Det är streptokockerna som ger oss människor halsfluss, medan stafylokockerna hör till normalfloran.

Katalastest

Om bakterien däremot är en grampositiv kock ska man gå vidare och göra ett katalastest. Det går till på det viset att man tar fram ett objektglas. På objektglaset droppar man en droppe väteperoxidlösning. Sedan tar man två droppar av en bakteriesuspension (bakterie i vätska) som man droppar på väteperoxiden. Om man ser bubblor på objektglaset betyder det att testet är positivt, vilket också betyder att bakterien är en stafylokock.

Vad som händer är att stafylokocker sönderdelar (spjälkar) väteperoxiden, och när det händer blir det både vatten och gas. Katalas är en grupp enzymer som finns i stafylokocker, det är dessa som spjälkar väteperoxiden. Katalas finns inte i halsflussbakterien streptokocker.

bild 4

Tre platinöser placerade i sin hållare. Till höger om dem står gasförbrännaren. Platinöser används till att placera ut bakterier på agarplattor och objektglas, och varje gång man använt dem ska de brännas av.

Källa: 

Forslund, T. Våra vänner och fiender. Laboration. Linköpings Universitet. Vecka 21, maj 2014.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 23 maj, 2014 av i Mikrobiologi och märktes , .
%d bloggare gillar detta: