Biomedicinsk Analytiker

Sveriges största site för Biomedicinska Analytiker

Bakterie-labb hela veckan!

Nu är praktikperioden VFU1 slut, och jag är tillbaka i skolan. Vi är två basgrupper som ska labba heltid tillsammans hela den här veckan. Det är en mikrobiologisk laboration, där vi arbetar med bakterier i vatten, på hud, i näsa och nasofarynx. Nasofarynx är ett utrymme som finns allra längst in i näsan, nästan intill örat. Vi arbetar som alltid, två och två.

bild 3

Vatten hämtat från naturen, blandat med laktosbuljong.

Idag har vi satt fyra agarplattor med bakterier från våra händer. På den första plattan tryckte jag min otvättade hand, på den andra plattan en hand som tvättats med tvål och vatten, på den tredje plattan en hand som endast spritats (alltså inte tvättats), och på den fjärde plattan tryckte jag en hand som både tvättats med tvål och vatten och spritats. Agarplattan var gjord på blodagar, och inkuberas nu i skolans laboratorium. Sedan ska vi jämföra dessa med varandra och se hur mycket bakterier det egentligen finns på en smutsig hand, en tvål-vatten-tvättad hand och så vidare.. Hur stor tror du att skillnaden blir? Sedan tog vi prover från näsa, halsmandlar och nasofarynx,och gjorde ett utstryk för varje test på agarplattor. Senare i veckan kommer vi att jämföra dessa plattor med varandra för att se var det finns flest bakterier; på handen (huden), i näsan, svaljet eller nasofarynx.

Bakteriefilter på agarplatta.

Lunchen vi fick blev två timmar lång, och då skulle vi under den tiden också gå över till ett naturområde alldeles i närheten för att hämta vatten. Vi lunchade, och sedan fikade vi på kårens kafé, billigt och bra. Vattnet har vi sedan spätt genom seriespädning och blandat med laktosbuljong. Vi odlar bakterierna för att se om vi kan hitta en bakterie som heter E coli, den finns naturligt i våra magar med kan orsaka en del skada om den hamnar på fel ställe i kroppen. Dessutom kan den alltså finnas i vatten. Vi har också silat en del av vattnet med hjälp av ett bakteriefilter, för att sedan lägga filtret på en agarplatta. Även denna platta inkuberas (läggs i ett varmt skåp så att bakterierna får föröka sig).

Källa:

Forslund, T. Våra vänner och fiender. Laboration. Linköpings Universitet. Vecka 21, maj 2014.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Information

Detta inlägg publicerades på 19 maj, 2014 av i Mikrobiologi och märktes .
%d bloggare gillar detta: